Bitka u Beogradu za poslovni kvadrat više – koje su lokacije najatraktivnije

Od milion kvadratnih metara kancelarijskog prostora u Beogradu, samo sedam odsto je neiskorišćeno, tvrde stručnjaci. Potražnja je velika, a u poslednje vreme kompanije se najčešće interesuju za lokale veće od 10.000 kvadratnih metara.

Obično kompanije kada ulaze u zakupe idu u moderne poslovne zgrade, a imaju i neke tehničke zahteve poput parking mesta. Te zahteve u ovom trenutku može da ispuni samo poslovni prostor na Novom Beogradu, ističe Nebojša Nešovanović iz CBRE nekretnina.

Tamo je zakupnina od 20 do 40 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od kvaliteta zgrade. Kancelarijski prostor u starom delu Beograda pripada B klasi. U tom delu grada malo je novih i modernih zgrada i većinu lokala je potrebno renovirati pa se strane kompanije retko za njih odlučuju. Zato su i cene niže.

Milić Đoković iz Privredne komore Srbije naglašava da bi zgrada BIGZ-a, koja ima oko 10.000 kvadrata, renoviranjem iz prostora C klase mogla da pređe u A klasu, čime bi se povećala cena najma i kvadrata.

Nebojša Nešovanović ističe da će kancelarijski prostor u budućnosti biti prilagođen korisnicima više nego ikada pre. Imamo opciju da radimo u kancelariji, ali i od kuće što ranije nije bio slučaj, dodaje Nešovanović.

Sredinom godine potražnja za poslovnim prostorom bila je 30 odsto manja nego u isto vreme 2020. I cene su bile niže. Sada, u decembru, poslovni prostor se više traži, ali zakupnine se ne menjaju.

Nešovanović kaže da retko ko otkazuje poslovni prostor. "Imamo neke firme koje se čak i povećavaju i zapošljavaju još ljudi, tako da je sada više izdatog prostora nego pre pandemije".

Procena stručnjaka je da će u narednih deset godina broj kvadratnih metara kancelarijskog prostora biti dva do tri puta veći nego sada. Najviše se traže kancelarije na Novom Beogradu i zato se u tom delu grada planira izgradnja velikih biznis centara.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике