Berba jabuka privodi se kraju – kvalitet je nešto lošiji, ali ne i prinos

Dušanka Đukić iz Zrenjanina jabuke gaji na površini od dva hektara, ovih dana završava berbu a sa ovom proizvodnjom se bavi već petnaest godina ove po mnogo čemu specifične proizvodne godine očekuje rod od stotinu tona.

"Imaćemo dosta industriskih jabuka zato što je bila izuzetno sušna godina i ove klimatske promene koje imamo uticale su na to jer smo imali i nekoliko oluja, zatim tu vazdušnu sušu. Nismo uspeli baš sa navodnjavanjem da nadoknadimo, tako da imamo neke sorte koje su sitnije nego inače u normalnim uslovima", rekla je Dušanka Đukić.

U regionu Srednjeg Banata pod plantažama jabuka nalazi se 250 hektara od toga 200 hektara je pod intezivnim zasadima u gustom sklopu i navodnjavanjem, ovo govori u prilog činjenici da komercionalno gajenje jabuke danas ne može da se zamisli bez navodnjavanja.

Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin rekao je da je kalitet plodova jabuke nešto lošiji ove godine ali prinos nije.

Koji je prosečan prinos

"Prosečan prinos u Srednjebanatskom regionu kod nas se meri na nivou voćnjaka i iznosi od trideset do pedeset tona po hektaru", kaže Milinko Sinđić. 

Poslednjih godina na području Srednjeg Banata osetno je primetno povećanje površina pod zasadima voća, poseband trend je kod oblačinske višnje nešto manje kod jabuka i delimično trešanja i sve je više šljiva, a kao glavni razlog povećanja ovih površiina se navodi do sada loša cena ratarskih useva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар