Beograd postaje centar Transportne zajednice

Međunarodna kancelarija u Srbiji značajna je za sve zemlje u regionu, kapija za brže pristupanje Uniji, kaže za RTS komesarka EU za transport Violeta Bulc.

Ova kancelarija će okupiti sve zemlje Zapadnog Balkana i združiće ih sa predstavnicima Evropske unije, gde će svi standardi regulatornog okvira koji se odnose na saobraćaj u EU početi da se primenjuju u ovom regionu, što znači mnogo bolje saobraćajne usluge, pristup investicijama pod mnogo boljim uslovima.

Vi ćete imati odgovarajuću infrastrukturu, odgovarajući regulatorni okvir koji je predvidiv, morate da imate bezbednosne karakteristike koje ne dovode do nekih negativnih posledica, recimo žrtava u saobraćaju.

Svi u regionu imamo problem sa putnom mrežom, mnogo je crnih tačaka, mnogo je pogibija u saobraćaju. Granice su uska grla, to smo mogli da vidimo i tokom ove turističke sezone. Kako transportna zajednica to može da popravi?

Moći će da se daju visokokvalitetni, standardizovani projekti koji će spasavati živote, koji će značiti manje žrtava u saobraćaju, definisaće se standardi za infrastrukturu koje će, nadam se, ceo region sprovoditi na graničnim prelazima. Mi se nadamo da će se tu stvoriti jako dobri uslovi da se smanje ta ogromna kašnjenja sa kojima se suočavate.

Evropska unija obezbediće 80 odsto sredstava za Stalni sekretarijat. Mnogo nam je novca potrebno da popravimo puteve, železničku mrežu, kompletnu ovu oblasti. Na koje finansijske mehanizme Unije možemo da računamo?

Evropska unija će uložiti u ciklusu od 2014. do 2019. preko 700 miliona evra, a do 2020. to će biti više od milijarde evra tih stranih investicija u regionu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike