Beko izašao iz stečaja

Ogromna imovina Beka ni posle 15 godina nije nestala. Na dobitku će biti i mali akcionari i penzioni i akcijski fond, jer mogu da računaju na oko 40 odsto od gotovo 23 i po miliona evra.

"Mi smo predložili da se iznos od 2 milijarde 821 milion podeli akcionarima, s tim što oko 40,54 odsto pripada državi, što je 1,143 miliona dinara, a ostali deo bi pripao akcionarima. S tim što je jedna akcija vrednovana iznosom od 5.194 dinara, tako da bi jedan akcionar koji ima 100 akcija, dobio oko 520.000 dinara", kaže stečajni upravnik Mihajlo Koruga.

Centralna zgrada Beka u stečaju prodata je još 2007. godine i tu se najviše para zaradilo. Za prodaju su ostale još dve robne kuće u Beogradu i Vrbasu i prodavnice od čije se prodaje očekuje dodatnih tri miliona evra prihoda u stečajnoj masi.

Nažalost, mnogi radnici nisu dočekali da naplate svoje akcije u fabrici. Ali, jesu njihovi naslednici.

"Akcije čekamo brat i ja skoro 16 godina, nasledili smo ih od naše pokojne majke, koja je radila u fabrici. I da kažem, pravda je zadovoljena, iako nismo još dobili. Da je to bilo malo ranije, možda bi se taj novac pametnije ulagao", rekla je naslednica Vesna Đolović.

Iako bi stečajni sud mogao da odobri isplatu već sredinom jula, Vojska Srbije bi to mogla da uspori pa i umanji iznos za isplatu.

Naime, vojsci je od imovine Beka isplaćeno 3,5 miliona evra, a oni smatraju da im pripada 12 miliona evra zbog čega su se obratili Vrhovnom kasacionom sudu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike