Antić: Do kraja godine 250 megavata struje iz obnovljivih izvora

Prema rečima Aleksandra Antića, u planu je da se tokom 2019. pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, a da je cilj da do 2020. Srbija koristi obnovljivu energiju u iznosu od 27 odsto.

"Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti i zbog nas i zbog generacija koje dolaze da im ostavimo – zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi oni imali normalan život", rekao je Antić na konferenciji "Žene u održivoj energetici – liderstvo za promenu".

Većina ljudi za obnovljive izvore energije kaže da su alternativni, poručuje ministar rudarstva i energetike , i dodaje  da on sa tim nije saglasan, jer, kaže, obnovljivi izvori energije nemaju alternativu.

Ističe da je Zakon o energetici mnogo izmenjen kako bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog ravoja i navodi da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, da postoje vetroparkovi, da se koristi i solarna energija.

Ocenio je da naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja.

"Jednog dana Srbi će se probuditi i u Srbiji će se tada koristiti samo obnovljivi izvori energije. Ne znam kada će taj dan biti, nisam vizionar, ali sam siguran da će biti", podvukao je Antić.

"Žene dominantne u sektoru energetike"

Ukazao je na značaj žena u energetici, navodeći da su žene u Ministarstvu rudarstva i energetike dominantne i čine 60 odsto zaposlenih.

"Kada bi se isključio sektor rudarstva, gde uglavnom rade muškarci, samo sektor energetike čini 80 odsto dama", rekao je Antić.

Dodaje i da većinu sektora njegovog Ministarstva vode žene, da je na čelu Resornog organa za privredu i energetiku u Skupštini žena, na čelu Agencije za energetiku, takođe, dama, kao i da u svim ključnim kompanijama, kao što su EPS, Srbija gas i Elektromreža Srbije, finansije vode dame.

Na konferenciji predstavljeni su i rezultati istraživanja o položaju, ulozi, zastupljenosti i stavovima žena u Srbiji o održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Prema rečima Branislave Jovičić, direktorke Centra za promociju održivog razvoja i menadžerke projekta u okviru kojeg je sprovedeno istraživanje, rezultat istraživanja je da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena koje promovišu održivi energetski razvoj.

"Nije na nama celokupna krivica za stanje u kome se nalazi planeta, ali odgovornost svakako jeste. Zato je potrebno da se svi angažujemo i ujedinimo u zajedničkoj misiji, i da ostvarimo sinergiju u delovanju, promišljanju i planiranju održivog razvoja", zaključila je Jovičić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike