Župska trka u čast „prokupca“ u Aleksandrovcu

Kiša i hladno vreme uslovili su da se broj prijavljenih učesnika trke prepolovi. Na startnoj poziciji, ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva, okupilo se 62 najodvažnijih.

"Najveći motiv je bio to što mi iz Banovaca, tako da smo malo više u ravnici, a ovaj deo je malo više brdovit. I to što su spojili trčanje sa momentom hedonizma", kaže Marija Profdanović iz Banovaca.

Iako je glavni akcenat na trci, želja organizatora je da ovom manifestacijom promovišu i turističke potencijale Župe.

"Po ugledu na neke svetske vinarske regije, želja je da dovedemo ljude koji vole da trče, vole sport, zdrav život, i da to prođe kroz Župsko vinogorje, kroz vinograde", kaže Branko Radenković, organizatora trke.

Širom otvorenih vrata, služeći svoje najbolje, takmičare su dočekivale jedna kafana i četiri vinarije.

"Nudimo im župsko domaće vino, tu je klasično belo, roze i crno vino. Tu su naše volonterke  koje su za posluženje pripremile kafu, vodu i mnogo se radujemo", kaže Petar Savković, vinar iz Vitkova.

Trasa trke duga je 13 kilometara. Najbrži su do cilja u centru Aleksandrovca stigli nakon sat vremena.

"Zadovoljan sam trkom. Baš je onako bila lepa staza, inspirativna za trčanje, lep krajolik", kaže Ivan Jovanović iz Kraljeva, pobednik trke.

"I nedelja je takmičasrki dan. Nakon prve biciklističke trke kroz župsko vinogorje, učesnike će u Srednjoj poljoprivrednoj školi dočekati "Karavan prokupca", gde će svi posetioci biti u prilici da degustiraju najbolje što se od ove sorte grožđa u župskim podrumima toči.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар