Zločini u porodici brutalniji, ćutanje ohrabruje nasilnike

Biljana Popović Ivković, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, navela je gostujući u Beogradskoj hronici da je ove godine broj nastradalih žena u porodičnom nasilju manji za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, o tome se više govori jer su zločini monstruozniji i brutalniji, napominje Popović Ivkovićeva.

Interesantno je, dodaje, da je od početka godine bilo 11 muških žrtava, što je 83 odsto više nego prošle godine, kada ih je bilo šest.

Ističe da ove godine 11 od 16 žrtava nikada nije prijavilo nasilje. "Ako žrtva nema snage da prijavi nasilje, iz straha ili ko zna kojeg razloga, prosto je nemoguće da za to nasilje niko nije znao", ukazuje Popović Ivkovićeva.

Zakon je omogućio anonimnu prijavu i državna sekretarka apeluje da ako građani imaju saznanje da se negde događa nasilje, to prijave policiji.

Navela je da se nasilje može prijaviti na broj 192 ili 0800 100 600. "Potpuno anonimno, niko vas neće pozivati u policijsku stanicu, nećete biti deo krivičnog postupka niti svedok", naglašava državna sekretarka.

Kada neko doživi porodično nasilje, najbolje je da pozove policiju, ali u slučaju da se nekom poveri, onda ta osoba kojoj se žrtva poverila treba da pozove policiju. "Moramo da ohrabrimo žrtvu da prijavi nasilje", ističe državna sekretarka.

Poblematika porodičnog nasilja se stavljala pod tepih decenijama, a sada je situacija drugačija – postoje zakoni, obučeni policijski službenici, napominje Popović Ivkovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike