„Ziđin“ zaustavio rad topinice zbog povećane emisije dimnih gasova

Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova.

Kompanija je u saopštenju izrazila žaljenje zbog takve, kako navodi, nepredviđene situacije.

Značajno je, navode u "Ziđinu", i i to da se pogoni topionice nalaze u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis. 

Kompanija će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni, tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida.

Istakli su da će biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere. 

"Kompanija pridaje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru", navodi "Ziđin".

Inače, u Boru je prethodnih dana koncentracija štetnih supstanci stotinama puta veća od dozvoljene 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar