Zbog Tik-tok izazova deca spremna na sve – broj pregleda, lajkova i komentara najvažniji

Gotovo svaki osnovac ima mobilni telefon. Osim društvenih mreža, mnogi koriste i aplikacije na kojima je broj pregleda, lajkova i komentara najvažniji.

Da bi se idvojili u društvu i na internet postavili što zanimljiviji i opasniji snimak, mladi često nesvesno ugorožavaju svoj život.

Psiholozi kažu da mladi nisu dovoljno upoznati sa opasnostima u virutelnom svetu. Ističu i da su deca neretko digitalno pismenija od roditelja.

"Dovoljno je da mi odrasli budemo informisani šta sve može da se desi i da razgovaramo sa svojom decom, da pratimo promene u ponašanju, promene u raspoloženju, krug vršnjaka u kojima se dete kreće. Koliko su opasne društvene mreže, toliko je opasan realan život, realni izazovi, susreti. Dete se sa izazovima i mladi susreću svuda, u medijima, tako da je veoma važno naučiti dete da ima ispravan stav i da nauči kaže ne", kaže Olivera Milutinović, školski psiholog.

Od zadovoljstva do zavisnosti od video-igrica put je kratak. Neka deca i do deset sati dnevno provedu ispred računara.

"Svetska zdravstvena organizacija je 2018. godine svrstala zavisnost od igranja video-igara u međunarodnu klasifikaciju bolesti, što je zaista zabrinjavajuće. Iz iskustva mogu da kažem da se tačno primeti kod dece koja previše vremena provode igrajući video-igre, u smislu poremećaja pažnje, problema prilikom izražavanja, to su neke stvari koje mogu na času da primetim, ali verujem i da ih je i više", ističe Lidija Perišić, master inženjer informacionih tehnologija.

Zabranom upotrebe mobilnih telefona se ne može mnogo postići, a razgovorom i edukacijom roditelji najbolje mogu da zaštite i osnaže svoju decu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар