Zbog 800 metara lošeg puta, mališani do škole prelaze više od osam kilometara

Jedanaestoro mališana iz zaseoka Mašići, sela Baničine, svakoga dana strpljivo čeka prevoz do škole i vrtića koji se nalaze u centru sela.

Ranije su odvajali manje vremena za pripremu za školu, jer su do nje brzo stizali. Međutim, od kada je kraći put do centra sela neprohodan, organizacija je teža. Meštani koji voze decu, dnevno pređu veliku kilometražu, i kako kažu, obnova 800 metara spornog puta bi im mnogo značila.

"To je svaki dan, pet dana, idemo po četiri puta. To je i trošak i sve, a niko nas ovde ne pogleda", kaže Danijela Spalević iz Baničine.

"Jedino trajno rešenje je da se uradi nešto od tvrđeg materijala, najbolje asfalt, da bi ova deca mogla da idu u školu, a sutra da ostanu ovde i da žive. U suprotnom, ako se pod ne uradi, starija generacija će biološki nestati, deca će otići, ostaće samo šakali, lisice, divlje svinje", dodaje Dragan Jelić iz Baničine.

Put je pre dve godine zasut šljunkom i jedno vreme je funkcionisao. Međutim, zbog obilnih kiša i snega ponovo je u lošem stanju. Opština Smederevska Palanka je tom prilikom pomogla sa gorivom za mašine, ali se trajnije rešenje još uvek čeka.

"Mi smo taj put radili pre dve godine. Sami meštani su skupili negde oko 3.000 evra i uradili smo put. Opština je nam je pomogla sa 400 litara nafte. Bio je prohodan jedno godinu dana, išli smo super, bez problema, ali je su kiše bile velike i odnelo je put. Nas tu osam kuća, ne možemo mi to da finasiramo sve sami", ističe Nebojša Perić iz Baničine.

U ovom delu sela od 1998. do 2011. godine nije se rodilo nijedno dete. Sada, kada je selo bogatije za jedanaest mališana, meštani se trude da deci olakšaju i da im obezbede dobre uslove za život na selu, kako bi tu i ostali. Jedan od koraka jesu i bolji putevi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар