Zašto žene starije od 43 godine još ne mogu na vantelesnu oplodnju o trošku države

Marina Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" navodi za RTS da je pravilnik najavljen krajem marta, ali da još uvek nemaju tačan odgovor kada će i zaživeti.

"Jeste najavljeno da će starosna granica sa 43 godine starosti za ženu porasti na 45, međutim od tada nije bilo promena. Nama se neprestano javljaju žene koje su čak i pripremile neke od analiza, na šta smo i apelovali da to ne rade unapred, jer kad već ne znamo kada će pravilnik biti dostupan, da te analize ne propdnu i nadamo se da neće", kaže Arizanovićeva.

Činjenica je, dodaje ona, da je data nada jednom određenom broju žena i da one sada sa nestrpljenjem čekaju na sve promene  i svakodnevno nam se javljaju.

"Ali mi im ne možemo dati odgovor, jer i nama nedostaje odgovor na pitanje – zašto pravilnika nema", kaže Arizanovićeva. 

Pomeranje starosne granice sa 43 na 45, dodaje ona, značilo bi to da bi mnogo više žena, parova i pojedinaca imalo šansu da rade ili vantelesnu oplodnju ili pak ono što im je neophodnije u tim godinama – donacija jajnih ćelija ili spermatozoida.

Ukazuje i da jako mali broj žena ima uspešnu trudnoću u nekim starijim godinama i da je cilj ne samo da do te trudnoće dođe već i da se iznese do kraja.

"Nije cilj samo da do te trudnoće dođe, već je treba izneti do kraja, treba roditi zdravo dete. Ukoliko nema šansi za to, tu postoje donacije. To je ono što nam je falilo i što je trebalo da se desi juče, kako je jedan lekar rekao, sada već kasnimo", ocenjuje ona.

Kolikom broju parova će odluka o pomeranju granice za VTO koju finansira država doneti sreću, kod nas nema preciznih podataka jer nemamo državni registar parova koji se bore sa sterilitetom.

"Fali nam registar koji će podržati sve informacije koje su vezane za lečenje neplodnosti, vantelesnu oplodnju i donaciju", ističe Arizanovićeva.

Ukazuje da u Srbiji postoji banka reproduktivnih ćelija i embriona, ali, da nažalost, nema donacija.

"Imamo zakon, banku reproduktivnih ćelija, donacija nema, najavljen je uvoz i verujte sa nestrpljenjem čekamo jer smo svesni koliko mladih ljudi i žena koje žele da se ostvare kao majke samostalno čekaju na ovaj momenat", kaže Arizanovićeva.

Ukazuje da je muški sterilitet konačno uvršten u finansiranje i to je, kako kaže, jako važna vest.

Ukazuje da svi oni koji imaju problem sa steralitetom mogu da pozovu besplatan broj telefona Centra Udruženja "Šansa za roditeljstvo" 0800/333030 gde će dobiti sve potrebne informacije vezane za proceduru vantelesne oplodnje i lečenje neplodnosti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike