Zašto niko rečitije od veterana ne može da govori o strahotama rata

U Beograd je stiglo više od 200 delegata iz 35 zemalja. O miru, poručuju, niko rečitije ne može da govori od onih koji su iskusili strahote rata.

"Ratni veterani imaju pravo da dignu glas protiv novih ratova i agresija. To je, moram da kažem, u skladu s onim za šta se zalažemo od osnivanja 1950. Mi moramo da se borimo protiv novih ratova i konflikata i da koristimo oružje mira i slobode a ne oružja rata koja razaraju i uništavaju ljudsku rasu. Moramo da se uvažavamo čak i kada imamo različita mišljenja, uprokos današnjoj svetskoj ratnoj propagandi velikih sila", kaže Dan Vigo Bergtun, predsednik Svetske federacije veterana.

Kroz istoriju srpki narod je uvek bio na pravoj strani, u stroju pobednika i platio visoku cenu slobode. I zato, poručuju iz Subnora, sećanje na tradiciju oslobodilačkih ratova je obaveza i zalog za budućnost u miru i toleranciji.

"Problemi nastaju ovde kod nas u regionu, a znam pouzdano i u Evropi i u svetu kada prestaje obeležavanje pobede dobrog nad zlom. Tada dolazi do revizije istorije, čiji smo svedoci danas, poraženi u Drugom svetskom ratu se guraju u stroj pobednika, oni koji su činili strašno zlo u tom ratu čine sve da izbrišu tragove tih zločina, a mi koji smo bili u stroju pobednika smo pomalo zaćutali", kaže general Vidosav Kovačević, predsednik Subnora.

Srpski narod danas ponovo mora da brani svoje ime, istoriju, kulturu, tradiciju i pravo da živi u miru, kaže ministar Nikola Selaković.

"Moram ovo danas da spomenem, jer se Srbi na Kosovu i Metohiji i danas suočavaju sa terorom i danas moraju da brane svoja ognjišta na kojima oni i njihovi preci živeli i žive stotinama godina unazad", kaže Selaković.

A veterani iz Beograda poručuju – poštovanje različitosti, mir i sloboda nemaju alternativu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike