Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog smrti zatvorenika u Prokuplju

Kako se navodi u saopštenju, zaštitnik građana traži od Okružnog zatvora u Prokuplju da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar od trenutka saznanja da je pozitivan na kovid 19, da li je osuđenik vođen u zdravstvenu ustanovu van zatvora, kojim danima je lekar prisutan u zatvoru, te da li je tokom vikenda (2.10. i 3.10.2021. godine) bio obavešten da je osuđeniku bila potrebna lekarska pomoć i ukoliko jeste kako je postupano tim povodom.

"U vezi sa tim zatraženo je i da se ovom organu dostavi i celokupna medicinska dokumentacija koja se odnosi na način pružanja zdravstvene zaštite osuđeniku od trenutka saznanja da je pozitivan na kovid 19", navodi se u saopštenju.

Osim toga, zaštitnik građana je od zatvora u Prokuplju zatražio i obaveštenje o tome da li u zatvoru ima i drugih osuđenika koji su zaraženi korona virusom, u čemu se sastoji zdravstvena zaštita koja im se pruža, kao i na koji način se sprovode preventivne mere u cilju zaštite od širenja koronavirusa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар