Zaštita podataka o ličnosti postaje sve veći izazov

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović u video obraćanju naveo je da je zbog ubrzane digitalizacije zaštita podataka o ličnosti postala veliki izazov, kao i da je potrebno raditi na podizanju svesti građana da je važno da te podatke i sami štite.

"Razvoj veštačke inteligencije i ubrzana digitalizacija nose rizike koji nisu postojali u vremenu koje nije bilo tako bogato tehnološkim inovacijama i to nameće svima nama koji se bavimo zaštitom podata o ličnosti obavezu da još predanije radimo na tome na zaštiti ličnih podataka, edukaciji, informisanju građana i svakodnevnom objašnjenju zašto je važno štititi svoje lične podatke i ne davati ih olako", kazao je Marinović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je da je pravo na privatnost osnovno ljudsko pravo i da je povezano sa pravom na ravnopravnost.

"Privatnost kao pojam stoji u srži ravnopravnosti, jer je kršenje prava na privatnost samo korak od diskriminacije", istakla je Jankovićeva.

Dodala je da će zaštita podataka o ličnosti vremenom postati sve teža, ali da je važna uloga institucija koje moraju da rade na stvaranju tolerantnog društva koje razume i prihvata različitosti i u kome kada se otkriju lični podaci neće doći do linča pojedinca.

"Samo u sinergiji državnih institucija i civilnog društva možemo doći do adekvatnije zaštite prava na privatnost i podizanja svesti građana o važnosti zaštite ličnih podataka", ukazala je Jankovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike