„Zastava NTV“ – dobra vest za Vojsku Srbije

Nakon što je imao priliku da se na poligonu uveri u performanse ovog vozila, Vulin je istakao da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da se Vojska Srbije oprema novim vozilima, novim naoružanjem i novim sredstvima.

"Vojska Srbije ne sme da zaostaje u tehnološkom smislu ni za jednom drugom armijom u našem okruženju. Kao što vidite, mi se trudimo da na prvom mestu kupujemo domaću pamet, domaće proizvode, kupujemo ono što naša odbrambena industrija sama može da proizvede", naglasio je Vulin.

Vozilo "Zastava TERVO", dodao je ministar odbrane, je nešto što je zaista dobra vest za Vojsku Srbije, ukoliko pokaže dobre karakteristike.

"Ja se nadam da ćemo već do kraja godine moći da uvedemo "nultu seriju" i samim tim uvedemo ovo vozilo u naoružanje Vojske Srbije", naglasio je ministar.

Govoreći o novom terenskom vozilu "Zastava NTV", v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da je reč o vozilu koji zajednički razvijaju Vojno tehnički institut i fabrika "Zastava TERVO".

"Vozilo je napravljeno u dve varijante, po zahtevu taktičkog nosioca Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, a po svim karakteristikama u svetskom je vrhu i apsolutno prevazilazi sve što je do sada za tu namenu na raspolaganju Vojsci Srbije. Imamo namere da vrlo široku flotu raznih starih vozila, kao što su ‘puh’, ‘pincgauer’, kao i razna ‘tamova’ vozila zamenimo. To je flota koja je već zastarela i niti su karakteristike na sadašnjem zahtevanom nivou, niti je rentabilno u njih ulagati",  istakao je pomoćnik ministra Miloradović.

U kostrukcionom smislu, naglasio je Miloradović, izabrane su komponente i glavni podsistemi renomiranih svetskih proizvođeča najviše klase, a ostalo su uradili naši inženjeri, stručnjaci i radnici u preduzeću "Zastava TERVO".

"U konstruktorskim ispitivanjima vozila su prešla više od 2.000 kilometara, i pologon na kome se nalazimo ima te potrebe uslove za odgovarajuća naprezanja konstrukcije vozila da bi se konstruktori uverili u njihove karakteristike i eventualno predvideli odgovarajuće promene. Vozilo ulazi u završna ispitivanja radi uvođenja u naoružanje, i očekuje se da se taj proces završi pre kraja ove godin", istakao je pomoćnik ministra Miloradović.

Reč je o vozilu za domaće potrebe proizvođača "Zastava TERVO" i za sada je urađeno u dve varijante – kombi i 8 plus 1 i teretno vozilo kamion 2 plus 1 sa dodatnih osam mesta u tovarnom sanduku.

Vozilo je namenjeno za teške terenske uslove, 4 puta 4 pogonske konstrukcije, uz dodatnu nosivost od 1.400 kilograma plus 1.700 kilograma vuče dodatnog sredstva. Planirane su i razne vrste nadogradnji za potrebe jedinica, službi i rodova Vojske Srbije. 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike