Zabrana dečjih brakova, roditeljima prete kazne

Istraživanje Unicefa pokazuje da se čak polovina devojčica iz romske populacije udaje pre punoletstva, a petina ih stupi u brak pre navršene petnaeste godine. Jedna od onih koje su to doživele, Slađana Zenulović, nedavno je govorila za RTS.

"Trećeg juna sam napunila 16, a dvanaestog jula je bila svadba. ‘Sine, Slađo, mora da se udaš, trebalo da se udaš, vidiš da radi, ima platu‘, i onda dete i napuni ti mozak. Dobro, kako kažu roditelji i to je bilo to", priča Zenulović.

Uz mišljenje Centra za socijalni rad, sud je mogao da dozvoli sklapanje braka i pre 18. godine.

Svetlana Mančić, psiholog niškog Centra za socijalni rad, naglašava da su to deca sa još nerazvijenim emocionalnim statusom.

"Mnogo toga treba u njihovom životu da se desi, a pored uloge dece ulaze u ulogu roditelja, što dodatno vrlo komplikuje situaciju", objašnjava Mančićeva.

Republički zavod za statistiku objavio je podatak da je prošle godine čak 1.215 devojčica prošle i 204 dečaka starosti između 16 i 19 godina zasnovalo brak.

"Zabrana nije dovoljna"

To što će dečji brakovi zakonom biti zabranjeni, uz sankcije za punoletne koji u tome učestvuju, nije dovoljno, kažu upućeni.

Za prave rezultate neophodna je promena svesti i podrška društva.

Ana Saćipovič iz Udruženja Romkinja "Osvit" upitala je da li se nekada lekar oglasio i prijavio da mu je u ordaniciju ušla devojčica od 14 godina kao trudnica.

Unicef upozorava da su dečji brakovi u porastu. Plan je da se u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za okončanje dečjih brakova, oni iskorene do 2030. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike