Za mesec dana počinje upis prvaka, šta roditenji treba da znaju

Gostujući u Jutarnjem programu Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje kaže da je prošle godine, zbog vanrednog stanja, upis bio odložen dva meseca.

"Ove godine je sve u skladu sa zakonom. Upis će poćeti 1. aprila i roditelji se već prijavljuju školama kojima teritorijalno pripadaju", ističe Pašić.

Prema njegovim rečima u novoj školskoj godini očekuje se više prvaka nego prethodne upisne godine.

"Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku 66.864 buduća prvaka će krenuti u novu školsku godinu. Čekamo kraj aprila kada Zavod dostavlja podatke tako da su to okvirni podaci koje mi imamo", kaže pomoćnik ministra.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To znači da počinje upis za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

"Početak školovanja može da se odloži za onu decu kojima je potrebna dodatna podrška. To procenjuju stručni saradnici, kasnije se upućuju na komisiju", objašnjava Pašić.

Dodaje da postoje i situacije kada dete od šest do šest i po godina starosti želi da krene prevremeno u školu. Tada se vrši njegova procena spremnosti, obično u junu mesecu, i onda se roditelji informišu da li dete može da krene u prvi razred.

Pomoćnik ministra poručuje da je poslednje dve, tri godine roditeljima ceo proces upisa dece u školu olakšan jer se jednim odlaskom u školu vrše i upis deteta i ispitivanje spremnosti deteta za školu.

Preko portala eUprave roditelji će imati mogućnost da izaberu termin koji je škola ponudila. Od 1. aprila zvanično kreće upis, nedelju dana pre toga škole će otvoriti slobodne termine tako da će roditelji odlaskom na portal eUprave izabrati dan i vreme kada mu odgovara, zakazati i jednim odlaskom rešiti sve.

"Što se tiče dokumenatcije roditelj nije u obavezi da donese izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o završenom predškolskom obrazovanju, evidenciju o prebivalištu, sistematski pregled. Sve se povlači iz sistema. Jedino roditelji koji vrše pregled u privatnim lekarskim ordinacijama su u obavezi da donesu tu potvrdu", poručuje Pašić.

Dodaje da testiranje spremnosti deteta obuhvata razgovor sa psihologom i pedagogom. Reč je o standardnim procedurama i testovima koji su odabrani od organizacije stručnih društava.

Provera deteta se vrši na njegovom maternjem jeziku i proverava se intelektualni, emocionalni i socijalni status deteta, objašnjava pomoćnik ministra.

Apeluje na roditelje da dete dovedu na testiranje odmorno i zdravo a da nije potrebno da znaju slova i da računaju.

"U slučaju da se desi da dete, ili neko u porodici, ne može da u zakazanom terminu dođe upis će se prolongirati do 31. avgusta i imaće mogućnost da tada izvše procenu za polazak u školu", objašnjava Pašić.

Ako dete iz nekih razloga nije spremno za školu, bilo da je reč o hroničnoj bolesti ili ako se ustanovi određen zastoj u razvoju, psiholog predlaže odlaganje polaska u školu za godinu dana.

"Na samoj proceni spremnosti za školu, ili ako rroditelj isto primeti, obraća se stručnom saradniku škole koji upućuje na izabranog pedijatra i kasnije je procedura data interresornoj komisiji koja donosi mere i aktivnosti za dodatnu podršku samom detetu", objašnjava Milan Pašić.

Prema njegovim rečima već 11 godina unazad Vlada Republike Srbije preko ministarstva prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za decu iz socijalno ugroženih porodica.

Postoje četiri kategorije primaoci socijalne pomoći, učenici koji rade po individualnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditeom, za njih su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, i svako treće i naredno dete u porodici koje se školuje.

"Za te učenike ove godine je obezbeđeno 700 miliona dinara. Škole su bile u obavezi da obaveste sve roditelje koji imaju pravo na besplatne udžbenike bilo putem sajta, ili na vratima škole i do 1. marta direktori su u obavezi da dostave te brojeve", kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар