Za koga je stan dobra investicija

U protekle dve godine cene stanova u Beogradu su porasle za trećinu. Poznavaoci tržišta kažu da će se ovaj trend nastaviti, doduše ne tim intezitetom. 

Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije PPN u PKS kaže da je prosečna cena po podacima katastra za prvi kvartal 2019. godine za Beograd bila između 1.350 i 1.400 evra po kvadratu.

"U taj prosek za grad Beograd ulaze i prigrdske opštine Mladenovac, Sopot, Grocka, Barajevo, Obrenovac, a ono što bi prosek bio za uže gradsko jezgro – za gradske opštine na teritoriji Beograda – po našoj pretpostavci je oko 1.700 odnosno 1.750 evra po kvadratu", kaže Đorđević.

Cena kvadratnog metra novog stana u centru grada, u proseku, viša je od 2.000 evra, a na atraktivnim lokacijama dostiže 5.000 pa i više hiljada evra.

"Imamo Beograd na vodi gde je cena po kvadratu 7.000 odnosno 8.000 evra ali u principu, u centru grada, u proseku, i na Novom Beogradu novogradnja je oko 30 odsto skuplja od cene kvadrata starih stanova", kaže Đorđević.

Cene stanova u Beogradu su najpribližnije onima u Hrvatskoj.

Đorđević kaže da Zagreb ima prosečnu cenu realizovane prodaje oko 1.700 po kvadratu, novogrdnje su takođe najmanje 30 odsto skuplje u odnosu na stare stanove kao i kod nas.

"Split ima oko 1.900 evra po kvadratu prosečnu cenu reliziovanih prodaja. U širem regionu cene variraju, negde su jeftinije kao u Bugarskoj. U nekim drugim zemljama kao što su Austrija, Grčka ima relativno jeftinih ali i izrazito skupih stanova kao i kod nas. Srbija ne spada u zemlje koje imaju izrazito skupe nekretnine u poređenju sa regionom i sa šire Evropom i svetom", objašnjava Đorđević.

Drastično opada broj stanova koji se kupuju na kredit, odnosno, tek svaki peti kupac se odlučuje za podizanje kredita. Zbog niskih kamatnih stopa na kredite i gotovo nepostojećih za štednju, stanovi se sve više kupuju kao investicija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike