Vulin: Sporazumom do bolje odbrambene saradnje sa Kiprom

Dvojica ministara potpisali su Sporazum o razmeni i zaštiti tajnih podataka, koji predstavlja pravni osnov za intenzivniju razmenu obaveštajnih podataka što je, kako kažu potpisnici, od velikog značaja u uslovima narastajućih asimetričnih pretnji sa kojima se susreću ne samo Srbija, Kipar i regioni, već i čitav svet, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je Vulin naveo, reč je o Sporazumu koji će svakako približiti naša dva ministarstva, jer, "bez obzira što smo geografski udaljeni, nalazimo se u istom prostoru i suočeni smo sa sličnim pretnjama".

"Religijski fundamentalizam, terorističke pretnje, migratorna kriza, pogađaju i jednu i drugu zemlju i upravo zbog toga moramo da imamo mogućnost da razmenjujemo informacije koje će povećati našu bezbednost", naveo je Vulin.

"Ono što je takođe za nas veoma važno, a dobrim delom je potpomognuto potpisivanjem ovog sporazuma, jeste naša razmena i kada je u pitanju vojno školovanje i kada su u pitanju međusobne aktivnosti dveju vojski, o čemu ćemo, nadam se veoma brzo, postići odgovarajući bilateralni sporazum u oblasti odbrane za iduću godinu", dodao je Vulin.

Naglasio je da će potpisani sporazum omogućiti i bolje predstavljanje srpske odbrambene industrije Kipru, uključujući "sve što mi proizvodimo, municiju, oružje, oruđe, sve ono što je toj zemlji potrebno, a mi ćemo moći da ponudimo, a takođe je značajno za bezbednost i jedne i druge zemlje."

Obraćajući se medijima, ministar Fokaidis je rekao da Kipar principijalno podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ali i po pitanju članstva u Evropskoj uniji.

"Mi verujemo da je proces evrointegracija ključan za mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", naglasio je kiparski ministar odbrane.

Vulin je u svojoj izjavi izrazio zadovoljstvo što je na Kipru, među prijateljima, gde se oseća kao kod kuće.

"Na prvom mestu želim da zahvalim vašoj Vladi, vašem predsedniku i vašem narodu na principijelnoj poziciji i beskompromisnoj podršci kada je u pitanju Kosovo i Metohija. U za nas najtežim trenucima Kipar je uvek bio uz nas. I kada su mnogo veće i moćnije zemlje oklevale da poštuju međunarodno pravo, Kipar je bio čvrsto uz međunarodno pravo i samim tim uz Srbiju", rekao je srpski ministar odbrane.

Podvukao je da Srbija snažno podržava mirovnu politiku i politiku dijaloga koje sprovodi kiparska vlada i predsednik, kao i da snažno podržava kiparski narod.

"To je jedini način. Mi razumemo koliko vam je teško i znamo kako je kada morate da pravite kompromise, ali to je jedini način da sačuvate mir i da se izborite za ono što pripada vašem narodu. Zato još jednom, Vlada Republike Srbije snažno podržava mirovnu politiku i politiku dijaloga koju vodite kada je u pitanju rešavanje kiparskog problema. Kao dokaz toga jeste i naša duboka posvećenost ostanku u misiji Ujedinjenih nacija i to doživljavamo kao naš način da vam pokažemo koliko smo uz vas, koliko želimo da budemo tu gde je teško. Potvrda da dva ministarstva odlično sarađuju jeste i potpisivanje Sporazuma koji će omogućiti još bolju saradnju", rekao je Vulin.

Dodao je da su Srbija i Kipar zajedno i u borbenoj grupi "Helbrok" u kojoj će se zajedno nositi s pretnjama kao što su religijski fanatizam i terorističke pretnje, na šta moramo dati zajednički odgovor, što pomenuti sporazum i omogućuje.

"Naše zemlje su prijateljske. Naši narodi su prijateljski i naše armije moraju biti jedna uz drugu. Još jednom želim da se zahvalim ministru Hokaidisu, čoveku koji razume šta Srbiju najviše boli i šta Srbiju najviše raduje. I da bude siguran da i mi znamo koliko nepravda ume da boli, ali i koliko pobeda, istina i pravda mogu da raduju", istakao je Vulin i pozvao kiparskog kolegu da naredne godine poseti Beograd.

Vulin je položio venac na Vojničkom groblju Makedonitis, a u toku popodneva, u Komandi misije UNFICYP, Vulin će razgovarati sa komandantom vojnih snaga general-majorom Mohamedom Kamajan Kamirom i obići pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u toj multinacionalnoj operaciji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike