Vulin na Sajmu vojne tehnike: Imamo čime da se pohvalimo

Vulin je juče ukazao na važnost učešća Srbije na prestižnom francuskom sajmu i dodao da štand "Jugoimporta – SDPR", na kome su izloženi i brojni drugi izvođači, izaziva veliku pažnju.

"Imamo čime da se pohvalimo i možemo da se takmičimo i sa mnogo razvijenijim zemljama nego što smo mi, i to ne samo u komponenti proizvodnje municije, po čemu smo svetski poznati, već i po složenim borbenim sistemima što je nešto što je rezervisano samo za najsnažnije vojske. Ovo je način da se Srbija predstavi svetu i da prikaže svoje rezultate, kao nešto što i te kako pomaže i razvoj naše industrije", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, prošle godine u odbrambenoj industriji Srbije ostvaren je prihod od 580 miliona dolara, a ove godine očekivano je značajno uvećanje te će prihod iznositi oko 680 miliona dolara.

"Upravo ovde smo pokazali koja su to nova sredstva i nove tehnologije koje osvajamo. Na Srbiju mora da se računa, na njenu vojsku i odbrambenu industriju, ali i Vojska Srbije se daleko brže i jeftinije oprema, zahvaljujući tome što ima odbrambenu industriju Srbije. Mnogo razvijenije i mnogo bogatije vojske moraju da odvoje mnogo više novca da bi kupile ovakve borbene sisteme koje mi dobijamo po proizvođačkim cenama i zahvaljujući kojima s daleko manje novca možemo da opremimo našu vojsku", poručio je Vulin.

Veliku pažnju posetilaca štanda "Jugoimport-SDPR" privukli su samohodna haubica "nora", kao najprodavanija, i samohodno artiljerijsko oruđe "aleksandar" i samohodno višecevno modularno lansirno oruđe "šumadija", koji su prvi put predstavljeni izvan granica Srbije, navodi se u saopštenju.

Direktor prodaje u "Jugoimportu – SDPR" Aleksandar Lijaković istakao je da "Jugoimport – SDPR" integriše odbrambenu industriju Srbije i prikazuje i svoje razvojne proizvodne projekte.

"Sistem ‘šumadija’ je najinteresantniji i najatraktivniji sistem u ovom trenutku i raketa ‘jedan na jedan’ koja je najveća raketa prikazana na Sajmu ove godine", rekao je Lijaković.

On je dodao da, zahvaljujući podršci predsednika Srbije i Ministarstva odbrane u poslednjih nekoliko godina, a posebno u poslednje tri godine, beležimo izuzetan razvoj i rast proizvodnje i prometa.

"Veoma smo ponosni na nove inovativne tehnologije koje razvija odbrambena industrija Srbije u celini, uključujući Jugoimport SDPR, kao nosioca razvojne proizvodnje složenih borbenih sistema, ali i naše fabrike koje proizvode malo oružje, municiju srednjeg i velikog kalibra, letačku i artiljerijsku municiju malog kalibra, sredstva raketne artiljerije, lične zaštitne opreme i ostalo", kazao je Lijaković.

Kako je naglasio, svi proizvodi prikazani u Parizu su uglavnom novijeg datuma i prikaz su naših inovativnih tehnologija u naoružanju.

"Jedna, ipak mala, Srbija u odnosu na velike svetske sile potpuno je rame uz rame konkurentna sa najvećim svetskim igračima u oblasti artiljerije", istakao je Lijaković.

On je naveo da sistemi "nora", "aleksandar" i "šumadija" stoje na početku ovog dela Sajma i "praktično pokazuju našu moć i povećanje naše snage u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme". 

"Poslednjih godina smo mnogo uložili u razvoj, u inovativne tehnologije. Sada smo na nivou ugovaranja i na nivou budućih poslova koji značajno prevazilaze ranije godine", zaključio je Lijaković.

Proizvodi srpske odbrambene industrije izloženi su na prostoru od 710 kvadratnih metara, na najvećem štandu u glavnoj hali Sajma vojne tehnike "EUROSATORY". 

Cilj nastupa na francuskom sajmu je prezentacija mogućnosti srpske odbrambene industrije, razvojnih i proizvodnih programa "Jugoimport-SDPR".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike