Vulin i Ravkov prisustvovali vežbi „Slovensko bratstvo 2019“

Aleksandar Vulin je, nakon izvedenih prikaza, istakao da sve pripreme za vežbu "Slovensko bratstvo 2019" idu kako treba i izrazio zadovoljstvo što je sa generalom Ravkovim bio u prilici da se uveri da su jedinice veoma obučene, motivisane i kompatibilne.

"Vojska Srbije je u stanju da pokaže i da nauči mnogo veće armije od sebe onome što je nju naučilo naše bogato ratno i vojničko iskustvo. Sve što smo ovde videli je svakodnevni rad naših jedinica i pokazujemo ono što bi naše jedinice upravo radile. Mogli ste da vidite Specijalnu brigadu i Rečnu flotilu, da svako radi svoj posao i možemo da kažemo da su kolege iz Belorusije veoma zadovoljni onim što su videli, a siguran sam i da predstavnici Ruske Federacije izražavaju isto zadovoljstvo", naglasio je Vulin.

Vojska Srbije je vojska koja ume da radi i koja ima obučene i visoko motivisane ljude, istakao je Vulin.

"Pripadnici Vojske pokazali su danas i deo nove opreme sa kojom raspolažu, kao i da su u stanju da uče od drugih, ali i da nauče druge", zaključio je ministar Vulin.

Ministar Vulin i general Ravkov prisustvovali i prikazu uvežbavanja savlađivanja vodenih prepreka i desantiranja preko reke Dunav na kanalu "Dunav-Tisa-Dunav".

Govoreći o prikazanim segmentima uvežbavanja, komandant 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije potpukovnik Dragan Kužet istakao je da je u okviru priprema, uz gađanje, prikazan i desant ljudstva i tehnike preko reke Dunav, što je jedan od osnovnih zadataka na samoj vežbi.

"Uvežbavanje je obimno, a donekle i komplikovano, jer u ovom segmentu treba da se spoje ljudstvo i tehnika, kako iz sastava multinacionalnih snaga koje vrše uvežbavanje, tako i sa tehnikom iz sastava Rečne flotile koja vrši obezbeđenje i prevoz tehnike i ljudstva na drugu stranu obale", naglasio je Kužet.

Na multinacionalnoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem "Slovensko bratstvo 2019", koja se izvodi po temi "Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji" učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije.

Specijalna brigada Vojske Srbije treći put je domaćin trilateralne multinacionalne vežbe "Slovensko bratstvo 2019", koja se izvodi od 14. do 27. juna 2019. godine na aerodromu "Kovin" i vojnim kompleksima "Orešac" i "Peskovi".

Današnjim prikazima prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike