Vukosavljević se sastao sa srpskim đacima iz SAD

Ministar je učenike, koji su rođeni u SAD, pozvao da sa posebnom pažnjom nastave da vode računa o očuvanju svog kulturnog identiteta, jezika i pisma i poručio im je da je veoma važno da imaju svest o tim vrednostima. 

Vukosavljević im je preporučio da čitaju dela Ive Andrića, Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog i drugih velikana domaće književnosti, jer iz njih mnogo mogu da nauče o srpskoj kulturi, istoriji i običajima. 

Poklonio im je dvojezičnu knjigu "Svetska baština Srbije", na srpkom i engleskom, u izdanju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz koje se mogu bliže upoznati sa bogatim kulturnim nasleđem koje Srbija ima. 

Sastanku je prisustvovala predsednica i osnivač Srpskog instituta iz Vašingtona Danijela Sremac sa kojom je Vukosavljević razmotrio mogućnosti o predstavljanju akcije "Negujmo srpski jezik" u Americi. 

Bilo je reči i o uvođenju linkova u okviru sajta Ministarstva kulture i informisanja koji bi pojednostavili upoznavanje naših ljudi iz dijaspore sa srpskom kulturom, umetnošću i istorijom.

Srpski institut je organizovao "Program mladih lidera" sa ciljem da poveže đake srpskog porekla iz Sjedinjenih Američkih Država i mlade iz Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike