Vučić uputio saučešće povodom smrti Radovana Belog Markovića

U telegramu predsednik Srbije kaže da je sa velikom tugom primio vest o smrti Radovana Belog Markovića, čuvara predivne srpske reči i srpskog jezika na kojem je za njega bila "velika čast i ćutati i govoriti".

"Bio je pisac koji je samu srž prirode našeg naroda utkao u svoja dela koja će, verujem, obrazovati i buduće generacije svesnih, jakih i pametnih mladih ljudi, željnih da što bolje upoznaju svoju otadžbinu i narod, a koje je Beli Marković na jedinstven način i sa ogromnom ljubavlju u svojim delima opisivao.

Živeći i stvarajući u Lajkovcu, nedodirnut književničkim sujetama ovoga doba, proveo je gotovo ceo vek kraj čuvene ‘lajkovačke pruge’ koja je decenijama na poseban način odslikavala naše istorijske uspone i padove, krivudavi i teški put razvoja i izgradnje, kao i ogromnog truda da se Srbija iz blata i šipražja uzdigne u modernu, jaku i slobodnu Srbiju. Gledao je Beli kako se prekinute i gotovo usahle žile kucavice naše zemlje pretvaraju u snažni krvotok puteva i pruga, preko kojih je Srbija, sa svakim kilometrom, sve više jačala i ustajala iz učmalosti i blata u kojima je predugo tavorila.

Beli Marković je bio svedok puta koji je naša zemlja prešla od ‘starih džada punih rupa’, koje su nekada predstavljale izmučeno lice naše zemlje, do auto-puta Miloš Veliki", kojeg je sa velikom radošću dočekao i opisao i kojeg je video kao put budućnosti zbog kojeg će se ‘i sati i kilometri drugačije računati’.

Radovan Beli Marković bio je autentičan stvaralac koji nije samo poznavao, već i živeo duh našeg naroda. Njegovo duboko shvatanje ljudske prirode i srpskog mentaliteta, usuda u kojem je naš narod kroz razne (ne)prilike stasavao u ovo što je danas i što će tek biti, isijavalo je sa svake stranice njegovih dela, stvarajući neprekinutu nit koja je povezivala ljude svih generacija i profila, baš kao što je i u izgradnji puteva video ne samo praktičnu vrednost, već način da se čvrsto povežemo i bolje upoznamo i sebe i našu jedinu Srbiju.

Nedostajaće nam sva dela koja nije dovršio, iako su za njega u književnosti postojali ‘samo započeti, ali nikad površeni književni poslovi’. Neka počiva u miru u svojoj nebeskoj Srbiji, koju je voleo i branio isto kao i ovu zemaljsku", navodi se u telegramu predsednika Vučića.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike