Vučić: Danas tuguje Srbija i celo srpstvo

"U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja", navodi se u telegramu saulešća.

"Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", navodi Vučić.

Prema njegovim rečima, samo veliki narodi mogu da daju velike ljude. Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku.

"Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri", rekao je predsednik Srbije.

Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih, kaže Vučić. 

"Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli", navodi se u telegramu.

Ističe da je patrijarh Irinej bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.

"Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu. Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje", navodi se u telegramu saučešća predsednika Aleksandra Vučića.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar