Vrućine i pravila oblačenja u javnim institucijama – ima li gledanja kroz prste

Nezavršenog posla vratio se naš sugrađanin kući. Krenuo je po izvod za dokumenta do Opštine Zvezdara, ali stigao je samo do ulaza.

Tu ga je sačekao veliki plakat sa propisom o odevanju. Iako su njegove bermude mogle i da se produže, ipak, smatraju se nepristojnim za ulazak u javnu isntituciju.

Marijana Bunčić, zamenica rukovodioca pravosudne straže u Drugom osnovnom sudu kaže da se sve osim normalnih dugačkih pantalona smatra nepristojnim.

"Da razjasnimo da to nisu samo bermude ili bermude iznad kolena, šortsevi, već i takozvane tri-četvrt pantalone, koje takođe nisu dozvoljene i nisu dozvoljene majice na bretele", objašnjava Bunčićeva.

Bretele, ali tanke, nisu dozvoljene ni ženama, kao ni veliki dekolte, šortsevi i kratke suknje.

Papuče najčešći problem kod ulaska u sudove

Nedoumica ima i prilikom ulaska u sudove.

"Tu imamo baš dosta problema oko papuča konkretno, pogotovu sa ženama, zato što vrlo često ne razumeju da ne postoji razlika između plažnih papuča i firmiranih papuča, kožnih papuča, sve je to papuča i sam joj naziv govori da je nedozvoljena, nebitno je kakva je papuča", poručuje Marijana Bunčić.

Žurba, kašnjenje ili to da dolaze iz udaljenih delova grada, pa ne mogu da se vraćaju po propisanu garderobu, najčešći su izgovori.

Postoje i izuzeci 

Ipak, postoje i oni koje obezbeđenje neće vratiti sa ulaza.

"To su trudnice, koje apsolutno kao i svuda imaju prednost, pa i ovde sigurno trudnice nećemo vraćati, ne vraćamo stara lica koja su u pratnji drugih ili lica koja imaju očigledno fizičke i zdravstvene probleme, tu stvarno trudimo se da izađemo u susret", ističe zamenica rukovodioca pravosudne straže u Drugom osnovnom sudu.

Pred svako leto radnici obezbeđenja u javnim institucijama strahuju od toga da će ponovo morati da objašnjavaju šta je po propisu, ali izgleda da smo to vremenom naučili, pa je onih koji bi u opštinu, banku, sud u garderobi za plažu, svake godine sve manje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар