Vredi li matematički koliko i sportski uspeh – nacionalna penzija kao karta za ostanak u zemlji

Ova godina je jedna od najuspešnijih za Matematikčku gimnaziju od osnivanja. Na najprestižnijem takmičenju iz matematike – matematičkoj olimpijadi, učenici su osvojili dve zlatne medalje, prvi put posle skoro 40 godina. Sa tog takmičenja doneli su i dve srebrne i dve bronzane medalje.

"Na Olimpijadi za fiziku takođe je bilo uspešno. Cela ekipa, pet momaka je bilo, svi su osvojili srebrne medalje. To je jedan od boljih plasmana, tako da se Srbija u tim naučnim krugovima kad su u pitanju srednjoškolci kreće u petnaestak najuspešnijih zemalja na svetu, što je jedna od retkih oblasti gde smo mi toliko uspešni", kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Ovi uspesi bili su i povod da bivši učenik ove škole, sada narodni poslanik dr Ivan Bauer pokrene raspravu u Skupštini o advekvatnoj nagradi – nacionalnoj penziji za mlade naučnike, koja se dodeljuje na primer osvajačima sportskih medalja na najvećim svetskim takmičenjima.

"Nacionalna penzija bila bi motiv ovim talentima da ostanu u Srbiji. Sigurno će biti i kritičara koji će komentarisati da tim đacima ništa ne znači nacionalna penzija i da su oni već odlučili da odu iz zemlje. Ali to se može reći i za vrhunske sportiste, kojima nacionalna penzija ništa ne znači u finansijskom smislu. Ali je poenta je u simbolu, da im država pokaže da ceni njihov uspeh, trud i rad", kaže Bauer.

Nacionalne penzije možda bi se mogle nazvati i drugačije, nacionalnim nagradama ili stipendijama. A najbolje rešenje bi, kažu nadležni, bilo da država talentima obezbedi dobra radna mesta, ili donira opremu za rad u zemlji.

"Pre svega moramo da im ponudimo dobre uslove za rad i moramo da im ponudimo relativno pristojne materijalne uslove da bi mogli da žive od svoga rada", kaže prof. Branko Kovačević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu.

"Oni ne očekuju neke mnogo veće plate nego što bi recimo imali u Londonu, ali da mogu da rade ono što je u njihovoj struci", kaže Ognjanović.

Da bi najtalentovaniji ostali, saglasni su nadležni, treba im obezbediti i projekte na fakultetima i u naučnim institutima, zbog kojih bi oni bili spremni da ostanu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike