Vranjanski đaci već idu u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom

Vranjanski đaci već idu u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. Uz digitalne učionice i informatiku, imali su prvi kontakt i sa softverom koji čuva podatke svih građana Srbije.

"Ja bih stvarno želela da budem programer kada porastem, jer smatram da je to posao budućnosti i sada, kako vreme prolazi, sve više se koriste računari, laptopovi, telefoni, internet", rekla je učenica petog razreda Mila Trajković.

Emilija Veljković iz četvrtog razreda je, zahvaljujući starijem bratu, shvatila da je informatika "zabavna i da se lako uči".

Prednosti digitalizacije iskusili su i roditelji koji osnovce, od ove godine, upisuju i elektronski. Od jula će ta usluga biti proširena na srednje škole i fakultete Beogradskog univerziteta.

"Ulažemo u informatiku i računarstvo i u osnovnim školama, otvaramo specijalistička IT odeljenja u srednjim školama, uvodimo nove smerove na fakultetima. Danas smo otvorili i vrata Kancelarije. Pričamo s osnovcima želimo da nešto nauče, ali dosta stvari učimo i mi od njih", izjavio je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Svoj trag osnovci iz Vranja ostaviće i u data-centru koji će tek biti izgrađen u Kragujevcu. U njegovoj vremenskoj kapsuli biće i njihove poruke za budućnost.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar