Vojni lekari i veterinari obilaze jablanička sela

Ovo je dan za časove u prirodu. Za šetnju i igru. Od 1. do 4. razreda u školi u Gazdaru 13 đaka. Od septembra biće dva prvaka, narednog pet. Seća se učitelj Gradimir i boljih dana.

"Devedesete godine bilo je 42-43 đaka, moj stariji sin 1997. kada je polazio u školu, 15 prvaka je bilo", kaže učitelj u Gazdaru Gradimir Mišić.

Prizemlje lepe nove škole ustupili su najstarijim meštanima. Da im skrate neminovni put do Medveđe. Stigao je vojni lekar. Mlada doktorka Stanislava puna strpljenja savetuje, propisuje, sluša.

"Hvala veliko i što su došli, mi stari sve taksi plaćamo za Medveđu, jeste da imaš decu, a deca nisu tu," kaše meštanka Ljubica Stanković

"Dobar je odaziv i uglavnom su to, radi se o problemima sa visokim pritiskom, u suštini njima je problem odlazak kod lekara, inače imaju u Medveđi dobru negu", kaže lekarka u VS Stanislava Petrović.

Tu je i stomatolog. Podršku pruža i kardiolog inače predsednik opštine, Crveni krst, Centar za socijalni rad Medveđe.

"Ovo je prilika da pokažemo da ovaj narod nije sam da sve institucije brinu o njemu tako da je to nešto što služi na ponos i opštini Medveđa i Vojsci", kaže predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

U udaljenoj mahali žive Stankovići. Porodica mnogobrojna, imanje veliko, štale pune. Znače im saveti vojnog veterinara.

"Uslovi su dobri što se tiče za ishranu, ali nemamo vodu", objašnjava stočar iz Gazdara Novica Stanković.

"Nema mnogo stoke verovatno je razlog u tome što se broj stanovnika smanjio i nažalost smanjuje", kaže veterinar u VS Saša Tvrdorijeka.

Gosti iz Leskovca dočekani kako tradicija nalaže. Treći centar Vojske Srbije stići će ovoga leta do još nekoliko sela duž Jablaničkog okruga.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike