Vojna saradnja i mirovne misije put ka miru i stabilnosti

Međunarodna vojna saradnja je važan segment spoljne politike Srbije i doprinosi regionalnom i globalnom miru. Srbija već 15 godina učestvuje u NATO programu Partenerstvo za mir u kontekstu međunarodne saradnje pripadnika srpskih oružanih snaga i efikasnijeg učešća u mirovnim misijama.

"Kada posmatramo proporcionalno po broju stanovnika Srbija je kontributor broj jedan u regionu jugoistočne Evrope, a na trećem mestu u Evropi. I druga stvar na šta sam izuzetno ponosna to je procenat učešća naših žena, u mirovnim misijama i operacijama koji se kreće oko 10 posto, a prosek Ujedinjenih nacija je ispod četiri procenta", kaže pomoćnica ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić.

U vreme novih bezbednosnih izazova na međunarodnoj sceni, multinacionalne vojne saradnje od suštinskog su značaja da bi se garantovao mir.

"Francuska je standardizovala vojnu aktivnost u okviru svojih operacija i integrisala koncept očuvanja mira posebno za dugoročne misije. U nestabilnom svetu neophodno je da se izgradi saradnja. Sukobi su sve intenzivniji, uključujući i grupe koje imaju pristup sofisticiranom oružju i tehnikama", kaže pukovnik Loran Vonderšer iz Ambasade Francuske u Srbiji.

Od ukupnog broja mirovnjaka iz naše zemlje, najviše angažovanih je u Libanu. Iz Centra za mirovne operacije Vojske Srbije ističu da naša zemlja ima dugu tradiciju učestvovanja u mirovnim mislijama, još od misije Ujedinjenih Nacija na Sinaju od 1956. godine.

"Ovih meseci radimo na tome da se ponovo vratimo u ovu misiju odnosno već su završene pripreme za angažovanje jedne inžinjerijske jedinice Vojske Srbije u misiji u okviru međunarodnih snaga i posmatrača na Sinaju zajedno sa američkim kontigentom", rekao je pukovnik dr Mirjana Milenković, načelnik Centra za mirovne operacije.

Učesnici konferencije zaključuju da je vojna saradnja i učešće u mirovnim misijama i multinacionalnim operacijama značajna zbog očuvanja mira i stabilnosti, ali i nastojanja Srbije da promoviše političku stabilnost i ekonomski prosperitet regiona, a to potvrđuje inicijativa "Otvoreni Balkan".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike