Vodena stihija nosila sve pred sobom, priroda ne prašta ljudski nemar

Domaćinstvo Čolovića u Bogdanici poplavni talas reke Kamenice zapretio je da ugrozi život Neđove supruge. Uspeo je da je izvuče na potkrovlje da se ne utopi.

"Jedva sam probio gore jedan deo lamperije da je izvučem pošto je ona nepokretna, a ja sam gazio vodu koliko me ima. Voda je bila preko metar. To je brzina, a sredinom dvorišta je bila dva metra, dva i po metra bujica", kaže Neđo Čolović iz Bogdanice.

Vodena stihija nosila je sve pred sobom, pa su u pojedinim domaćinstvima, pored toga što su poplavljene kuće, stradale i domaće životinje.

"Oko šesnaestoro jagnjadi, nešto ovaca, nešto umatičenih kupljenih. Nešta je tu ostalo, nešta je odnela voda", ispričao je Raško Šišović iz Kamenice.

"Mi nemamo više šta da radimo, nemamo plastenika, nemamo vrta. Znači 44 tovnih pilića, po pet kilograma, sve je pocrkalo", kaže Ljiljana Tomić iz Kamenice.

"Naše komisije će biti već na terenu da utvrde štetu na objektima, ljudi koliko vidim ne mogu se vratiti u svoje domove, videćemo da za njih potražimo alternativni smeštaj", kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Kamenica je odnela tri mosta u Bogdanici, žitelji kažu da nije na vreme očišćeno korito.

Mileta Matijević iz Bogdanice kaže da je šteta na mostu 10 puta veća jer je voda zagušila odvode.

I u čačanskom kraju zbog zapuštenog rečnog korita stradao je most na reci Čemernici. Žitelji kažu da godinama od preduzeća Vodoprivreda tražili su da se predupredi takva šteta.

"Dobijali smo samo negativne odgovore da bager nije u redu. Vozač je otišao na odmor, otišao je u penziju, odneo je ključeve i još neke nebitne stvari", kaže Delimir Paunović, predsednik MZ Miokovci.

Sanacija štete će biti svakako mnogo skuplja, ali će se voćari namučiti kako da obrade svoja imanja. A priroda ne prašta ljudski nemar i komplikovanu administraciju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike