Vladimir Banić – sa kamerom oko sveta u vreme pandemije: Ljudski rod je pokazao da je žilav

I tokom zasluženog predaha u Beogradu Vladimir Banić je pozvao građane da popiju limunadu i kafu i toko bar malo pomognu malom Bošku Gugleti koji pati od spinalne mišićne atrofije, za čije lečenje je potrebno više od dva miliona evra.

Banić je zadovoljan kako je prošla ta akcija za malog Boška.

"Zahvaljujem svakome ko je došao na 38 stepeni i kupio kafu i limunadu, ostavio donaciju. Prikupljeno je hiljadu evra, ali fali još ogromnih 850.000 evara. Bilo bi dobro kada bi građani širom Srbije organizovali slične akcije, kako bi se rešio problem", kaže Banić.

Govoreći o nagradi "Milan Pantić", Banić ističe da ona pre svega obavezuje na poštenje.

"Zahvalio bih se na Nagradi ‘Milan Pantić’ onima koji su mi je dali i kući koja mi je omogućila da prenesem sve te priče. Ova nagrada pre svega obavezuje na poštenje – da se pošteno radi svoj posao, bilo da se radi u ratnim ili korona žarištima", dodaje Banić.

Putovanja u vreme pandemije

Kaže da su mu u tokom pandemije, putovanja na novinarske zadatke bila najveći izazov.

Testirao sam se preko 30 puta. Za Izrael je bio potreban test pre leta i još dva po sletanju. Za London sam imao jedan pi-si-ar test pre, i još tri po dolasku. To opterećuje i zamara, ali svet je nastavio da funkcioniše, navodi Banić.

Govoreći o strogosti kovid mera u odnosu na Srbiju, Banić napominje da je Slovenija je imala mnogo teži lokdaun.

"Nisi mogao da se vidiš sa komšijom tri meseca. Ipak svet je pokazao da je žilav i fleksibilan i da želi da nastavi da živi, to je najjači utisak", ističe Banić.

Smatra da je brz izlaz iz pandemije vakcinacija, ali i da je uzrok trajanja svega i to što neki neće da se imunizuju.

Izveštavanje sa rizičnih područja

Banić koji je izveštavao prošlog septembra o sukobu Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu kaže da se svaki dan krši primirje.

"Rusko prisustvo posle potpisanog primirja koliko-toliko omogućilo da se sukobi smire, ali na toj teritoriji svaki dan se krši primirje", ukazuje Banić.

Prema njegovim rečima, uz političku nestabilanost u Jermeniji, rešenost Azerbejdžana da preuzme kompletnu teritoriju Nagorno-Karabaha, bez ozbiljnijeg pritiska međunarodne zajednice situacija će eskalirati.

Napominje da se uvek dobro pripremi pred put u rizična područja tako da se rizik smanji na najmanju moguću meru. 

Sledeća destincija mu je Avganistan gde želi da izveštava o borbi sa talibanima koji stalno napreduju.

Vizu je, kaže, već dobio preko ambasade te zemlje u Sofiji.

"Čekam fizički da dobijem vizu, javiće mi datum polaska, a leteću iz Sofije. Talibani su već zauzeli 80 odsto teritorije Avganistana. Ukoliko zauzmu Kabul pre nego što krenem, zahvaliću se na vizi".

Smatra da smo na pragu nove izbegličke krize.

"Situacija je veoma slična onom u jeku sukoba u Siriji. Veliki broj izbeglica je u Idlibu u Siriji i na turskoj granici, a ogroman je broj onih koji će krenuti ili su već krenuli iz Avganistana. U Uzbekistanu i Tadžikistanu kampovi su već puni. Ako se situacija ne smiri, možemo očekivati novi izbeglički talas u Evropi", navodi Banić.

O Novaku Đokoviću i Luki Doničiću

Banić se nada da će uz pomoć kolega iz međunarodne saradnje dobiti akreditaciju za JU-Es open.

"Do sada nije bilo pozitivnih signala. Novaka gledati na grend slemovima je divno, njegova ljudskost prema novinarima, ljudima iz organizacije, drugim teniserima čini te ponosnim što dolaziš iz Srbije. Imam sreću što sam novinar Javnog servisa iz zemlje odakle Novak potiče i odakle crpim entuzijazam da radim svoj posao, ističe Banić lepe strane svoje profesije.

Govoreći o euforiji koja se stvorila oko košarkaša Luke Dončića u Sloveniji, Banić kaže da je on tamo "bog".

Luka je velika zvezda, uzor deci. Njegovog oca sam već intevjuisao. Lepo je vaspitan što pokazuje u svim svojim objavama na društvenim mrežama. Njegovo ime se nalazi na mnogim brendovima u Sloveniji – perincama, sveskama, olovkama za školarce, kaže Banić.

Nada se medalji slovenačkih košarkaša na OI u Tokiju i da ća imati priliku da po povratku intervjuiše Dončića.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар