Vladika Teodosije: Crkvi i vernicima na Kim potreba dodatna zaštita

U opširnom saopštenju dostavljenom medijima, vladika Teodosije ističe brojne bezbednosne pretnje sa kojima se manastir Visoki Dečani suočava.

Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanje kosovskih zakona.

"Zbog svega toga, bratstvo manastira Visoki Dečani, ni eparhija ne osećaju se sigurno i zaštićeno", poručio je vladika Teodosije.

Uz podsećanje na sve nevolje i probleme sa kojima se suočavaju zbog, kako navodi, svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja hramova, grobalja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata, vladika ističe da u postojećim okolnostima ne mogu da imaju poverenje u kosovske institucije i njihovu, kako kaže, tobožnju zaštitu".

Apelovao je na intenzivniju međunarodnu zaštitu srpskih svetinja i prava, jer je, kako ističe, međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant njihovog opstanka.

"Podržavajući svesrdno princip da se svi problemi moraju rešavati mirno i civilizovano, smatramo da je zbog svega navedenog neophodno da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i našeg vernog naroda, kao važan preduslov za rešavanje postojećih pitanja na Kosovu i Metohiji", naveo je, između ostalog, vladika.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар