Vlada u Prištini pokrenula raspravu o nacrtu zakona o vojsci; SL: Politikantska svrha

Vlada u Prištini pokrenula je proces donošenja odluke o formiranju vojske Kosova, time što je Ministarstvo kosovskih bezbednosnih snaga u petak pozvalo na javnu raspravu o nacrtu zakona o kosovskim oružanim snagama, prenosi danas prištinski list „Koha ditore“. Javnost će imati tri nedelje da ponudi konkretne predloge o sadržini dokumenta pod nazivom „Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona koji se odnose na Oružane snage Kosova“, navodi se u tekstu, koji je prenet u UNMIK-ovom pregledu štampe. Očekuju se amandmani na 45 važećih zakona, navodi prištinski list. U dokumentu pridodatom nacrtu zakona navodi se da bi pre zakonskih izmena o vojsci, trebalo usvojiti ustavne izmene. „Odgovarajući ustavni amandmani biće doneti pre usvajanja nacrta zakona“, stoji u dokumentu. „Koha ditore“, međutim, ističe da kosovske vlasti nemaju međunarodnu podršku za uspostavljanje oružanih snaga bez ustavnih amandmana, a čije usvajanje, kako zaključuje, zavisi od glasova srpskih poslanika u kosovskom parlamentu.SRPSKA LISTA: NAJAVA DIJALOGA O FORMIRANjU VOJSKE KOSOVA SLUŽI POLITIKANTSKOJ SVRSI Srpska lista ocenila je danas da je najava Ministarstva bezbedosnih snaga Kosova da počinje proces konsultacija sa ciljem stvaranja zakonskog okvira za formiranje kosovskih oružanih snaga, služi isključivo politikantskoj svrsi, s obzirom na to da je objavljana dan pred drugi krug lokalnih izbora. „Najava Ministarstva… provokativni je čin jednog ministarstva i dela albanskih političkih snaga, i ne predstavlja stav vlade u Prištini.
 Jasno je da je objavljivanje ovakve informacije u medijima tokom predizborne tišine, dan pre drugog kruga lokalnih izbora, isključivo u toj kratkoročnoj politikantskoj svrsi“, navela je Srpska lista, koja je deo vlade u Prištini. Srpska lista navela je da nema nameru da odustane od programskog cilja da pruži otpor pokušajima da se formira vojska Kosova. „Ustavni uslovi za formiranje takozvane kosovske vojske ne mogu se steći bez saglasnosti poslanika Srpske liste, i svaki politički proces kojim se zanemaruje ta činjenica je pravljenje računa bez krčmara.

 Srpska lista je više puta ponovila naš jasan i nedvosmislen stav da je Kfor jedina legalna i legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji, koja je ovde u skladu sa Rezolucijom 1244 i uz saglasnost zvaničnog Beograda“, navodi se u saopštenju. 

Nadanje nekih ambasada i predstavnika Prištine da će ucenom i pritiscima na poslanike Srpske liste uspeti da obezbede naše glasove je uzaludno.

(Večernje novosti)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike