Više od polovine mladih nema posao, čak 65 odsto njih živi sa roditeljima

Džeparac za prvu jutarnju kafu mladima uglavnom daju roditelji sa kojima živi čak 65 posto njih. Posao nema više od polovine i to je jedan od ključnih razloga zašto svaka druga mlada osoba želi da napusti Srbiju.

"Tradicionalno i ove godine smo dobili podatak da je nedostatak zaposlenja, odnosno zapošljavanja mladih jedan od ključnih problema. Zajedno sa tim obrazovanje mladih, neko usklađivanje sa tržištem rada i treća neka problematična situacija mladih je da učestvuju u procesu donošenja odluka i promeni sistema vrednosti pošto se sa dosta aspekata jednog demokratsko društva ne slažu", kaže Miljana Pejić, generalna sekretarka Korvne organizacije mladih Srbije.

Ne slažu se ni u stavovima o LGBT zajednici, EU, Kosovu. Unutrašnja politika ih slabo zanima, spoljna još manje. Više od polovine nije za uvođenje vojnog roka, dok isti procenat pre bira savez sa Rusijom nego pakt sa Zapadom. Mnogi odgovori mladih iznenadili su istraživače, jedan podatak naročito.

"Da je skoro svaka peta mlada osoba doživela seksualno nasilje, a svaka četvrta mlada žena", dodaje Pejićeva.

Nasilje je samo jedan od izazova sa kojima se omladina suočava.

"Ove godine je nešto teža situacija, svakakva neka kriza se prelomi i preko naših leđa. Ono što ceo svet oseća to poskupljenje cena namirnica i generalno života, a to je uzrokovalo i povećanje cena u domovima i u studentskim menzama. Samim tim je došlo i da su cene stanarina povećane. Ono čemu se i dalje nadamo je da neće doći do povećanja cena školarina", naglašava Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata Beograda.

Procenjuje se da u Srbiji živi oko milion mladih od 15-30 godina. Mnogi od njih ne veruju da mogu da menjaju društvo i utiču na političke odluke. Njihovi predstavnici im poručuju da je za početak dovoljan prvi korak da se uključe u javnu raspravu o Strategiji o mladima koja je bi uskoro trebalo da bude usvojena u Skupštini.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike