Vikend ture po Kosančićevom vencu

Beograd je jedna velika tajna čak i za same Beograđane. Kroz lavirint beogradskih tajni najlepše je zaći u društvu vodiča. Pored istorijskih priča, tu su i anegdote koje se turistima naročito dopadaju.

"Meni je omiljena ona iz istorije vazduhoplovstva da je izvesni kalfa Manojlo pokušao da skoči sa Saborne crkve sa nekom skalamerijom, nekim krilima, nalik šišmiševima 1841. godine. Sreća te su ga panduri videli i spustili ga odozgo, ali eto to je ostalo zabeleženo kao zvanično prvi letački pokušaj u Beogradu, spravom težom od vazduha", kaže Zoran Nikolić, novinar i turistički vodič.

Turisti kažu da vole Beograd i Skadarliju, da šire svoja znanja o srpskoj prestonici.  

Kosančićev venac je izuzetna ambijentalna celina naše prestonice. Posle dve godine ovog proleća je završena rekonstrukcija. Zamenjena je podzemna instalacija, presložena stara kaldrma, obnovljene su fasade, uređeni trotoari, postavljena rasveta.

"Imam pozitivnu tremu od početka ove ture, ali nisam samo fokusiran na kvaliet svog vođenja, koliko na to što bih želeo da ljudi na kraju ostave što više novca koji ćemo iskoristiti u humanitarne svrhe, za decu iz svratišta u Krfskoj i za onkologiju i radiologiju, tako da mislim da će biti interesantno i Beograđanima i gostima Beograda", kaže Željko Petrović, turistički vodič.

Dolazili smo na Kosančićev venac letos zbog mnogih kulturno-zabavnih programa, ali lepo je po kišovitom vremenu. Kiša daje Kosančićevom vencu još jedan sloj fine patine. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike