Vesić: Komisija koja je istraživala akcident kod Pirota završila posao, predaće izveštaj tužilaštvu

Goran Vesić je rekao da, ako postoji bilo čija odgovornost, taj neće biti zaštićen.

Ministar je poručio da će se videti i ko je kriv za višegodišnje čekanje da se pristupi rekonstrukcije pruge od Niša do Pirota, za šta je evropski novac obezbeđen pre četiri godine.

Vesić je rekao da je od Infrastrutkura železnica Srbije tražio spisak svih kritičnih mesta, da napišu šta su uradili, i da navedu koje će mere da preduzmu na sanaciji.

"Kontrolisaćemo kako će sanirati. Ne budu li to uradili, neko će odgovorati", rekao je Vesić.

Ocenio je da su havarije na srpskim prugama posledica višedecenijskog neulaganja.

Naveo je i da predstoji period velikih ulaganja u pruge Srbije i to ne samo u izgradnju brzih.

Rekao je da je Srbija kandidovala kod EU za rekonstrukciju pet regionalnih pruga ka svojim granicama, te da je reč o ukupno 600 kilometara pruga, u koje bi sa elektrifikacijom trebalo uložiti milijardu evra.

Vesić je naveo da je za železnicu u budžetu ove godine izdvojeno 6,5 milijardi dinara, dok je to prošle godine bilo milijardu, te da će akcenat biti na regionalnim i magistralnim prugama.

Rekao je da će po ugovoru za rekonstrukciju pruge Beograd–Niš, ukupno vrednu 2,2 milijarde evra, EU dati 600 miliona evra bespovratno, 1,2 milijarde evra biće kredit kod Evropske investicione banke, a oko 400 miliona evra biće iz budžeta Srbije.

Vesić je najavio dalje radove na Barskoj pruzi, te da će Srbija sa Bugarskom projekte rekonstrukcija pruga ka Istočnoj Srbiji kandidovati za EU podršku.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike