Venecijanskoj komisiji predstavljeni javnotužilački zakoni

Na sastanku je istaknuto očekivanje da će unapređenjem pravosudnog sistema biti stvoreni uslovi za uspešniju zaštitu ljudskih prava i jačanje demokratskih kapaciteta Srbije. 

Dve strane očekuju da će normativna rešenja, sadržana u novim zakonima o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva, osigurati veću samostalnost javnog tužilaštva, čime će se osnažiti temelji pravne sigurnosti i vladavine prava, saopšteno je iz Vlade.

Tokom sastanka sa članovima tog savetodavnog tela Saveta Evrope konstatovano je da je stručna pomoć Vencijanske komisije od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama.

Kako se navodi su saopštenju, izvestioci Venecijanske komisije upoznati su sa aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe, kriterijumom za izbor njenih članova, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novih javnotužilačkih zakona.

Kroz niz sadržajnih i konstruktivnih razgovora razmotrena su nova normativna rešenja, kojim treba da se unapredi položaj javnih tužilaca, dosledno sprovede načelo podele vlasti i učvrsti vladavina prava.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, u razgovorima sa izvestiocima Venecijanske komisije učestvovali su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, članovi Državnog veća tužilaca, kao i narodni poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike