„Vek pobednika“ – najviše ocene iz ugla struke

Ministar odbrane Aleksandar Vulin vežbu "Vek pobednika" je ocenio kao vrlo dobru. Osam sati vežbalo je osam hiljada vojnika. Od Peštere do Titela – na zemlji, u vazduhu i vodi.

"Malo je armija u svetu koje mogu u tako kratkom vremenskom periodu da se organizuju, izađu na toliko različitih pravaca i odgovore na svaki zahtev. Ovo je vežba koja je pokazala da je naša vojska u stanju da se nosi sa svim izazovima i da nema baš nikoga ko može da zanemari Vojsku Srbije i ako ikad pomisli zlo našoj zemlji i našem narodu, bez obzira gde on živeo, moraće da zna da je ova savremena, moderna, snažna Vojska Srbije spremna da zaštiti našu zemlju, naš narod", poručio je Vulin.

Najviše ocene i od načelnika Generalštaba.

"Želim da istaknem da su ostvareni svi ciljevi koji su planirani i definisani u procesu planiranja ovako kompleksne združeno-taktičke vežbe ‘Vek pobednika’", naveo je general-potpukovnik Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

U uspešno obavljene zadatke analitičari ubrajaju i to što je vežba prošla bez ijednog incidenta. Posebno ističu odlično sadejstvo svih vidova i rodova vojske.

"Rečna flotila je pokazala da je prenaoružana novim artiljerijskim sistemima, avijacija sa osam ‘migova 29’ u vazduhu je pokazala da se lovačka avijacija vratila na naše nebo. Kopnena vojska je pokazala nove proizvode domaće vojne industrije, pre svega ‘lazar 3’ i ‘noru B52’", ističe Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator.

Vojska se tako predstavila kao snažan faktor odvraćanja, ocenjuju stručnjaci, ali iz vežbe čitaju još jednu poruku.

"Mi, nažalost, nemamo vojnike regrute. Moramo da posvetimo pažnju obuci omladine, odnosno obnavljanju služenja vojnog roka. To je jedna moja poruka, jer od njih bismo pravili te profesionalce, odnosno vojnike koji bi izvršavali zadatke kao što su ovi danas", naglašava Milomir Miladinović, general u penziji.

"Vek pobednika" odjeknuo je i u regionu. O vežbi su izveštavali mediji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji. Američka agencija AP prenosi da je Srbija vežbom pokazala snagu u vreme napetih odnosa Beograda i Prištine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike