Većinu zanima kako se troši novac iz lokalne kase, ali mnogi misle da njihov glas ništa ne znači

Novac od poreza na imovinu u potpunosti ostaje tamo gde je i naplaćen, zbog čega građani moraju i da se pitaju gde će se ta sredstva trošiti. Zakon predviđa javne rasprave na osnovu kojih će građani odlučiti šta je njihov prioritet.

Saša Mogić iz Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu kaže da se već nekoliko godina odvija dobra, dvosmerna komunikacija. "Ne samo da su građani zadovoljni realizacijom svojih predloga nego su i gradovi i opštine dobili povratnu informaciju u kom pravcu treba da planiraju sredstva za odluku o budžetu", navodi Mogić.

Sitaucija među lokalnim samoupravama je raznolika i nije moguće utvrditi da li baš svaka opština poštuje zakon niti koliko uvažava glas sugrađana.

Direktor Švajcarskog projekta za poreze Aleksandar Grunauer ukazuje da ta praksa nije toliko proširena.

"Drugim rečima, lokalne samouprave nisu dovoljno vešte kako najbolje animirati građane da uzmu učešće. Sami građani takođe nemaju isustvo, obično imaju predrasude – ‘pa dobro ako ja idem tamo, moj predlog svakako neće proći’", ističe Granauer.

Pozitivni primeri Užica i Pirota

Ipak, u nekim gradovima to polako postaje običaj. U Užicu je na taj način realizovano 30 malih projekata.

"U proteklom periodu zajedno sa sugrađanima, a u okviru programa poreza na imovinu koji finansira švajcarska vlada, kreirali smo užički program lokalnog partnerstva gde naši sugrađani predlažu konkretne projekte iz njihovog okruženja", kaže član užičkog Gradskog veća za budžet i finansije Miodrag Petković.

Građani su najviše bili zainteresovani za izgradnju dečjih igrališta, sportskih terena, staza za šetanje i mesta za odmor. I Pirot je jedan od onih gradova koji je poslušao želje sugrađana.

"Odziv je dobar. Imamo 52 predloga od strane građana, ali se ponavlja iz godine u godinu da je najveći deo predloga iz infrastukture, što spada u redovnu delatnost i planiranje kapitalnih investicija", napominje načelnica za finansije pirotske opštine Jagoda Šnele.

Mnogi su, ipak, saglasni da bi trošenje narodnih para moralo da bude transparentnije, jer u zakonu nema ni kazni za opštine koje ga ne primenjuju. Pored toga, lokalne samouprave bi trebalo da osmisle najbolji vid komunikacije sa građanima kako bi zajedno kreiralii kvalitetniji život.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike