Vanredna odbrana od poplava proglašena u Dimitrovgradu, Nišu i Vranju

Obilne kiše koje su na jugu zemlje padale proteklih nekoliko dana donele su velike nevolje stanovništvu. Poplavljena su domaćinstva, oranice, plastenici.

Vanredna situacija je na snazi u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu, gde su obilne kiše zamutile sva izvorišta.

Niš se vodom snabdeva samo sa izvorišta Medijana, pa su viši delovi grada bez vode.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na vodnim jedinicama "Južna Morava- Vranje" i "Nišava-Niš", saopšteno je iz "Srbijavoda".

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla, redovna odbrana od poplava proglašena je na vodnoj jedinici "Nišava- Niš, Dimitrovgrad" i na vodnoj jedinici "Ibar-Kraljevo, Novi Pazar".

Sve službe JVP "Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća na čelu sa direktorom Goranom Puzovićem, su na terenu.

Nišava kod Pirota u blagoj stagnaciji

U korito se polako vraćaju Nišava, Toplica, Ibar, Veternica i Vlasina.

Nišava je kod Pirota u blagoj stagnaciji u odnosu na sinoć i noćas.

Najteža situacija noćas je bila u selu Mali Jovanovac i tamo je nabujala Nišava probila odbrambeni bedem, tako da su mehanizacija i ljudi bili pored reke i pravili novi nasip.

U opštini Dimitrovgrad je bilo teško. Tamo je proglašena vanredna odbrana od poplava, a nekoliko naselja je bilo i bez struje.

Što se tiče vodosnabdevanja, za sada je tu sve u redu, ima zamućenih izvorišta, ali za sada imaju svi pijaću vodu.

Inače, u Dimitrovgradu je  počela sanacija desne obale Nišave.

Tamo su bili i predstavnici "Srbijavoda", koji su pomogli sa mehanizacijom.

Prema izveštaju hidrologa za naredna 24 časa, na Limu će vodostaji biti u porastu, iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na mernoj stanici Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta.

Poplave su izazvale velike kiše koje su pale u protekla tri dana, ali glavni poplavni talas je došao iz Bugarske, gde takođe ima dosta poplava.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je pakete hrane i vode za najugroženija domaćinstva pogođena poplavama u centralnom delu južne pokrajine.

Evakuisane su 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Zbog izlivanja Južne Morave otežan je saobraćaj na delu puta Bujanovac jug-Končulj.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar