Vakcina protiv HPV virusa štiti od raka grlića materice, kada bi trebalo da se primi

Redovnim pregledima rak grlića materice može se otkriti na vreme i lečiti i izlečiti. Taj, ali i drugi karcinomi, mogu se sprečiti. U Srbiji je o trošku države, za dečake i devojčice od 9 do 19 godina, obezbeđena besplatna vakcina protiv humanih papiloma virusa.

Doktorka Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u domu zdravlja Čukarica, ističe da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnuzaštitu.

"Važno je da prime vakcinu pre stupanja u seksualne odnose, ali to nije kontraindikacija. Ako su stupili u seksualne odnose, vakcina će ih štititi od nekog drugog tipa virusa, ali ne i onog sa kojim ste došli u kontakt", navela je dr Mitrović.

Prema podacima Instituta "Batut", od juna do sada je prvu dozu vakcine primilo više od 23.000 dece.

"Tih devet tipova virusa od kojih štiti vakcina, izazivaju 80-90 odsto oboljenja – izazivaju karcinom glrića materice, ali i karcinom penisa, analne regije", navodi doktorka.

Ističe da je reč o jednoj od najbezbednijih vakcina ikada, što je navela i Svetska zdravstvena organizacija. Daje se već 15 godina, a u Srbiji od 2017, mada široj populaciji nije poznata jer se nije davala o teretu RFZO-a.

"Roditelji su je kupovali i uvozili, prenosili specijalnim frižiderima da bi je dali deci", rekla je dr Mitrović.

Ovu vakcinu prva je počela da daje Australija, koja planira da do 2030. iskoreni karcinom grlića materice koji ubija toliko žena.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike