Užičke turističke zanimljivosti

Gradska plaža ili užičko more nastala pregrađivanjem reke Đetinje pre bezmalo šest decenija, natkriljena srednjovekovnom tvrđavom Nikole Altomanovića, nekadašnjim "ćirinim" mostom, oivičena starom hidrocentralom trećoj u svetu sagrađenom po Teslinim principima je ne samo ram za turističku sliku grada već i jedno od mesta na koje turisti rado zalaze.

Poslednjih godina beleži se povećanje broja stranaca a od domaćih najčešći su gosti iz Vojvodine ali i sa juga Srbije. Njihova turistička interesovanja su slična.

"Nezaobilazno kada dođu u Užice je da posete muzej, da posete Jokanovića kuću, da posete stari grad, hidrocentralu, reku Đetinju, obiđu našu plažu, da borave u nekom od restorana gde mogu da probaju gastronomsku ponudu i užičke specijalitete kao što je komplet lepinja", kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka Turističke organizacije Užica.

Za Užičane je plaža omiljeno šetalište koje se proteže do  sedam kilometara udaljene Staparske banje. Za vrelih leta je spas od žege a za kupanje u hladnoj vodi treba i hrabrosti.

Uz današnju temperaturu vode od jedva 11 stepeni, kupača sigurno neće biti,ali hladna voda neće smetati najboljim skakačima sa starog železničkog mosta na 27. po redu skkovima koji se održavaju u nedelju.

Takmičenje sa skakonice visoke 16 metara svake godine privlači veliki broj skakača iz zemalja regiona i nekoliko hiljada Užičana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike