Usvojen Zakon o zaštiti potrošača

Registar "ne zovi" podrazumeva postojanje spiska mobilnih i fiksnih telefona, koje trgovci više neće smeti da pozivaju da bi nudili svoje robe ili usluge, a brojeve na koje ne žele da budu pozivani u tu svrhu će sami građani proslediti svojim operatorima.

Ukoliko trgovci i dalje zasipaju potrošače reklamnim porukama, prekršajni nalog je kazna od 50.000 ili 30.000 u zavisnosti od toga da li je reč o pravnom licu ili preduzetniku, a kasnije ako dođe do sporova kazne su mnogo veće i kreću se od 300.000 dinara do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno od 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.

Kada je reč o zaštiti građana od nefer majstora, oni će za sve usluge koje koštaju više od 5.000 dinara morati napraviti predračun, sa kojim korisnici njihovih usluga treba da se slože i to pisano.

Predviđeno je i uvođenje prekršajnog naloga i to za lakše prekršaje.

Takođe, predviđeno je i unapređenje postupka vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, jer će za razliku od sadašnje prakse, po stupanju na snagu ovog zakona, što bi trebalo da počne tri meseca od dana objavljivanja u Službenom glasniku, trgovci morati da učestvuju u sporu.

Trgovci više neće moći da koriste kao izgovor u slučaju da ne žele da zamene robu, to što proizvod nema ambalažu.

Ugovori koji će se sada potpisivati sa organizatorima putovanja, ubuduće moraju sadržati sve informacije i sve troškove koji mogu nastati, pa čak i troškove povratka sa destinacije, što je bilo sporno upravo ove sezone tokom požara u Grčkoj i na drugim destinacijama.

Skupština potvrdila više sporazuma

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su više sporazuma, među kojima je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Maroka o saradnji u oblasti odbrane.

Potvrđen je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara i Okvirni sporazum o zajmu LD 2070 (2020) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za projektni zajam – Studentsko stanovanje.

Poslanici su potvrdili Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Nemačke o saradnji u oblasti odbrane, kao i Sporazum između Vlade Srbije i Kabineta ministara Ukrajine o ukidanju viza za njihove državljane.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар