Usvojen izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije

Pomoćnik direktora u Sektoru za rešavanje sukoba interesa Verka Atanasković je rekla da je Agencija u 2017. godini funkcionisala sa vršiocem dužnosti agencije i sa odborom koji nije bio u punom sastavu, ali ih to, kako kaže, nije omelo u radu.

Navodeći da je izveštaj imovinskog stanja delotvoran mehanizam za sprečavanje korupcije, Atanaskovićeva je navela da je Agencija od osnivanja do kraja izveštajnog perioda u 2016. godini obradila i objavila 40.292 izveštaja o imovini i prihodima funkcionera, a u 2017. godini taj broj je bio 44.383 izveštaja.

U 2017. godini provera se odnosila na državne sekretare, pomoćnike ministara, tužioce, sudije i narodne poslanike, rekla je Atanaskovićeva precizirajući da je u tom periodu bilo 305 provera i 21 vanredna kontrola.

Na republičkom nivou, bilo je 85 postupaka zbog povrede zakona, rekla je Atanaskovićeva, dodajući da se jedna vodila protiv predsednika Vlade, 30 protiv sudija, pet protiv državnih sekretara, 10 protiv pomoćnika ministara.

Ona je naglasila da se godišnje podnese oko 15 krivičnih prijava protiv funkcionera, te da je toliko podneto prošle godine u oblasti kontrole imovine, dok su još dve krivične prijave podnete na osnovu rada po predstavkama.

Članovi odbora razmatraju izveštaje o radu i Republičke izborne komisije u postupcima javnih nabavki, o sprovedenom nadzoru nad primenom Zakona o javnim nabavkama, Komisije za hartije od vrednosti za 2016. i 2017. godinu, izmenu finansijskog plana Komisije za hartije od vrednosti, kao i finansijski plan te Komisije za 2018. godinu.

Odbor za finansije razmatra i Predlog odluke o prestanku funkcije člana Republičke izborne komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike