UST podržava predložene izmene Krivičnog zakonika

Udruženje je posebno podržalo izmene koje su proistekle iz inicijative Fondacije "Tijana Jurić" koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnih dela, kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, kada su izvršena prema detetu, maloletnom licu, bremenitoj ženi i nemoćnom licu.

U saopštenju UST ističe da je Fondacija "Tijana Jurić" postigla veliki uspeh jer je izvorne ideje građana u saradnji sa resornim ministarstvom i predstavnicima struke, "dovela na korak od toga da postanu stvarnost i sastavni deo pravosudnog sistema".

UST je svoj doprinos dalo unutar radne grupe koja je radila na ovim izmenama i očekuje da one daju rezultate u oblasti daljeg suzbijanja kriminala, tako i u rešavanju pitanja koja hronično muče pravosudni sistem decenijama unazad.

U saopštenju navode da predstojeće izmene KZ treba da prati dalji rad na unapređenju izvesnosti kažnjavanja učinilaca i jačanje svih kapaciteta pravosudnog sistema, sve u interesu građana i društva u celosti".

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o predloženim izmenama, a sledeće sedmice očekuje se glasanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike