Uspešni edukator osporava konkurs u niškoj školi – sud daje poslednju reč

Profesor srpskog jezika Milan Petrović proglašen je za jednog od najboljih edukatora u Srbiji. Dobitnik je Fulbrajt stipendije i kreator platforme za učenje pravopisa. U gimnaziji gde je radio kao zamena, dao je otkaz, a školu će tužiti zbog, kako kaže, napravednog konkursa.

"Tvrdim da su moje reference bolje, da radim duže i u prosveti i u toj školi, imam bolji prosek na studijama i bolje rezultate u svakom pogledu, a nisam izabran. Koji su onda kriterijumi?", pita se Petrović.

U školi kažu da će stav o tom slučaju izneti na sudu. Neda Gašović, koja je dobila posao smatra da je komisija radila ispravno.

"Svakako mislim za sebe da ja zavrednjujem mesto u ovoj gimnaziji, s obzirom na to da devet godina radim u prosveti, da sam u poslednjih nekoliko godina u ovoj školi i da imam rezultate", ističe Gašovićeva.

U resornom ministarstvu podsećaju da su školovanje profesora Petrovića pomogli sa 1.200 dolara, a da je u izboru kandidata škola nezavisna.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenjuje da se odlučivalo o dva odlična kandidata.

"Kandidatkinja koja je izabrana radi već devet godina u školi, učestvovala je kada je otpočela pandemija u snimanju vaspitno-obrazovnih sadržaja za nastavu na daljinu", dodaje Ružić.

Petrović smatra da kriterijumi za zapošljavanje kod nas nisu dovoljno jasni.

"Ako direktor imenuje dva od tri člana komisije, ako on odlučuje o žalbi, kako onda taj sistem može da bude pravedan", kaže nosilac zvanja za jednog od najboljih edukatora u Srbiji.

U međuvremenu, Milan Petrović je počeo da radi u privatnoj školi, a ko je na konkursu bio u pravu moraće da odluči sud.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар