Uručeni sertifikati za IT, u planu novi ciklus obuke

Na ETF-u u prethodnih pet meseci organizovana je obuka i praksa za 80 osoba. Od profesora i asistenata fakulteta učili su o programiranju aplikacija, algoritmima, strukturama i bazama podataka, veb-programiranju i drugim oblastima važnim za jednog IT junior inženjera.

"Nemam posao trenutno, ali nadam se da ću ga uskoro dobiti, pošto znamo da je IT struka tražena", kaže Tijana Adžić.

"Ja sam nezaposleno lice koje je zatvorilo svoju privatnu radnju, a inače sam došao ovamo da završim prekvalifikaciju ne bih li uspeo da u IT sektoru pronađem neki posao", nada se Vojislav Stokić iz Beograda.

Inženjeri računaju: održano je 720 časova i vežbi, izrađen je komercijalni projekat, u pripremi je nekoliko poslova početnika, a bila je i jedna veridba.

"Već i pre ove zvanične predaje sertifikata, jedan deo polaznika je našao posao u različitim kompanijama iz IT i ostalih sektora, a nadamo se da će i u budućnosti i ostali naći posao", kaže dekan ETF-a Milo Tomašević.

"Želja nam je da mladi ljudi ostanu ovde, da imaju podjednako šansu da se zapošljavaju. Kad su IT-evci u pitanju, evo i dekan bi se složio sa mnom, koliko god ih budemo imali, nikad dosta neće biti", objašnjava ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Procenjuje se da Srbiji nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka. Sve obuke koje se rade u skladu su sa potrebama tržišta rada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike