Uručene diplome kadetima i studentima Vojne akademije

Ove godine integrisane i osnovne akademske studije u 140. i 141. klasi završilo je 120 kadeta iz Republike Srbije i osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prosečna ocena 140. klase studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo iznosi 8,05, a 141. klase, u kojoj su u okviru sedam studijskih programa kadeti pohađali 10 modula, prosečna ocena iznosi 8,22.

Čestitajući uspeh budućim najmlađim oficirima Vojske Srbije rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović istakao je da su tokom školovanja kadeti sledili bogatu obrazovnu i vojničku tradiciju i da sada, naoružani znanjem, motivisani i spremni za hrabar i častan poziv oficira, kreću na prve oficirske dužnosti, kako bi služili svojoj otadžbini i njenim građanima.

"Verujem da osećate ponos jer ste završili Vojnu akademiju koju su nekada u prošlosti završili i vojvoda Živojin Mišić, Radomir Putnik, Stepa Stepanović i Petar Bojović, ali isto tako i potporučnik Borko Nikitović, major Milan Tepić, potpukovnik Goran Ostojić, pilot-pukovnik Milenko Pavlović i mnogi drugi junaci oficiri koji su u ratovima za oslobađanje i odbranu naše zemlje tokom i krajem 20. veka, dajući ono najvrednije što imaju, a to je život, pokazali na delu kako se brani oficirska čast i kako se komanduje jedinicama vojske", rekao je Radovanović

Najmlađim oficirima poručio je da krenu ka vojničkim strojevima odvažno, sigurni u sebe, u svoja znanja i veštine, jer ih Vojska Srbije željno iščekuje. 

Radovanović je uručio diplome kadetima koji su postigli najbolji uspeh po studijskim programima – Marku Božiću (9,86) sa studijskog programa Menadžment u odbrani, Mladenu Živkoviću (9,60) sa studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo, Aleksandri Pajić (9,52) sa studijskog programa Javne finansije, Davidu Novakoviću (9,38) sa studijskog programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Igoru Đuriću (9,33) sa studijskog programa Vojnomašinsko inženjerstvo, Teodori Milošević (9,00) sa studijskog programa Logistika odbrane, Dušanu Tanasijeviću (8,48) sa studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo i Tijani Guslov (8,88) kadetkinji Oružanih snaga BiH, koja je postigla najbolji uspeh među pripadnicima stranih oružanih snaga.

Najboljim kadetima u okviru vidova i službi i kadetima sa najboljim završnim radom nagrade je uručio načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić.

Najbolji u vidu Kopnena vojska su kadeti Ognjen Zlatić, Marko Božić i Dušan Stošić, u vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana su Anđela Bogojević, Vukašin Bandić i Mihajlo Milićević. U oviru službi prvi u rangu je kadet Mladen Živković, druga Aleksandra Pajić i treći David Novaković.

Za najbolji završni rad na polju društveno-humanističkih nauka proglašen je rad Ivana Komnenovića sa studijskog programa Menadžment u odbrani, modul pešadija, a u okviru tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka najbolji je rad kadeta Mladena Ranđića sa studijskog programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul telekomunikacije.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković uručio je letački znak kadetima 140. klase Vojnog vazduhoplovstva Vukašinu Bandiću, Nebojši Kostovskom, Tijani Milenković, Mihailu Milićeviću, Vuku Mićunoviću, Vladimiru Pamučini, Strahinji Petkoviću, Lidiji Petrović, Saši Stojmenoviću, Dušanu Tanasijeviću i Milivoju Vukašinoviću.

I ove godine tradicionalno je uručena nagrada Fonda "Potporučnik Borko Nikitović". Najboljem kadetu roda pešadije Marku Božiću (prosečna ocena 9,86) nagradu je uručila majka poginulog potporučnika JNA Zora Nikitović. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar