UNS uoči Svetskog dana slobode medija: Novinari su prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana

Iz UNS-a navode da su, uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju koji su mediji imali u borbi protiv koronavirusa, novinari i medijski radnici bili prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana.

Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije.

"Vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima su pokušavali da slabe nezavisnost medija, a ekonomski pritisak nastavio se i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Kodeksa novinara Srbije", stoji u Proglasu UNS-a.

Kako se navodi, UNS zahteva da "ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima" i dodaju da zahtevaju od Maje Gojković da "odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše".

Iz UNS-a zahtevaju i da Vlada Srbije podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara kako bi bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića, kao i da bi se rasvetlile okolnosti smrti Dade Vujasinović. Naveli su da očekuju da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije okonča do kraja godine.

UNS traži i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži i procesuira ubistva i otmice počinjene nad 17 novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

U Proglasu se zahteva i da se u izradi propisa predviđenih medijskom strategijom zaštiti autorsko pravo i zaustavi krađa autorskog dela novinara, kao i efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka i ucena nosilaca javnih funkcija i vlasnika medija.

UNS zahteva od lokalnih moćnika da odustanu od pritisaka i diskriminacije lokalnih medija, kao i da se javni novac propisno i pravedno raspodeljuje u cilju očuvanja medijskog pluralizma i tačnog i objektivnog informisanja građana.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар