Univerzitet u Kragujevcu među najboljima na svetu u oblasti kliničke medicine

Među 1.000 najbolje rangiranih visokoškolskih ustanova iz celog sveta, kragujevački Fakultet medicinskih nauka. Naučni radovi profesora i istraživača tog fakulteta, objavljeni u međunarodnim časopisma, treći put su ga svrstale u prestižno naučno društvo.

"Što znači da sve ono što mi ispitujemo, istražujemo u bazičnoj medicini, možemo da sutra primenimo u budućnosti i na praksu, u klinici, na pacijentima", navodi doc. dr Nevena Jeremić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

U medicinskim laboratorijama, svakodnevno se obavljaju istraživanja i ogledi. Iz njih je proisteklo oko 200 naučnih radova, citiranih u stručnim časopisima.

Za rangiranje na Šangajskoj listi, kriterijumi su i predavači, dobitnici Nobelove nagrade, kao i strani studenti. Zato je, nedavno akreditovan studijski program farmacije, na engleskom jeziku.

"Tako da sam siguran da ćemo to uraditi u narednom periodu i za integrisane akademske studije medicine, možda i za Visoku školu i na taj način povećati broj i regionalni uticaj", navodi prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Stalno ulaganje Fakulteta medicinskih nauka u kvalitet i znanje, prepoznato je i visoko vrednovano u naučnom svetu. Na Fakultetu planiraju nova istraživanja i učešće u što većem broju medjunarodnih projekata, sa ciljem da se, pored kliničke medicine, na Šangajskoj listi nađu i druge oblasti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар